Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Djurgården snuvat på kvartsfinalen

Djurgårdens Mikael Ahlén.
Djurgårdens Mikael Ahlén. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Djurgården vann tisdagskvällens hemmamatch mot Färjestad med 4–2, men det räckte inte.

När Luleå tog ut målvakten kunde Växjö avgöra och ta den sista direktplatsen i kvartsfinalen.

I stället för att gå direkt till SM-kvartsfinal måste Djurgården nu försöka ta sig dit via en åttondelsfinal mot Brynäs.

”Jag tycker inte att det är något konstigt att Luleå plockade målvakten. Alla ser till sitt eget bästa och de gick ju för tredjeplatsen”, säger Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi.

På tisdagskvällen avgjordes sista grundserieomgången i SHL. Med bara en omgång kvar fanns det främst en sak kvar att spela om, nämligen vilket lag som skulle gå direkt till SM-kvartsfinal Växjö eller Djurgården.

Något som blev minst sagt spännande, och som inte avgjordes förrän i slutminuterna.

– ”Musse” (assisterande tränaren Mikael Håkansson) hade koll på hur det gick mellan Växjö och Luleå och dessutom märkte vi på publiken när något hände, berättar Hans Särkijärvi.

Djurgården hade efter två tunga förluster mot Skellefteå och Luleå trillat ner från sjätte till sjunde plats.

Sjätteplacerade Växjö, med en poäng mer, hade därmed avgörandet i egna händer.

Vann Växjö sin avslutande hemmamatch mot Luleå under ordinarie tid var de regerande svenska mästarna klara för kvartsfinal, oavsett hur matchen mellan Djurgården och Färjestad slutade, och när Växjö tog ledningen med 3–0 i slutet av andra perioden såg det ut som om det var klart.

Men fortsättningen blev dramatisk.

Luleå jobbade sig tillbaka och kvitterade till 3–3 i den tredje perioden. I och med att Djurgården då var i ledningen med 4–2 hade lagen bytt plats i tabellen.

Då svängde det igen.

Med drygt en minut kvar av ordinarie tid plockade I jakten på tre poäng, som skulle ta upp Luleå på tredje plats och se till att de slapp möta Färjestad i kvartsfinalen som de inte vunnit över den här säsongen, tog de ut målvakten. Chansningen misslyckades. I stället avgjorde Växjö i tom bur.

Därmed var Växjö klart för kvartsfinal, och Djurgården får försöka ta sig dit via åttondelsfinal.

Djurgårdens motståndare i den matchserien blir något oväntat Brynäs.

Inför den sista omgången låg Brynäs på åttonde plats, men när de förlorade hemma mot Frölunda samtidigt som både HV71 och Örebro vann trillade Brynäs ner till tionde plats.