Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/djurgarden-vande-och-vann-2/

Ishockey

Djurgården vände och vann – tack vare Hultström

Djurgårdens Linus Hultström. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Efter halva matchen såg Djurgården ut som ett slaget lag. 

Då klev Linus Hultström in i handlingen. Med två mål och en assist såg han till att Djurgården vände underläge 0–2 till seger med 5–3 i andra semifinalen mot Färjestad.

Själv tackar han publiken:

– Får vi med oss publiken på hemmaplan får vi energi, det är inte svårare än så, säger matchhjälten.

Rätta artikel

Efter 13.36 av den andra perioden fick Färjestad en straff sedan Linus Hultström sjabblat med pucken och Färjestads Joakim Nygård fick fritt fram mot Adam Reideborn i Djurgårdsmålet.

Hultström hakade Nygård bakifrån och straffen var solklar.

Då ledde Färjestad matchen med 0–2 och ingenting tydde på att Djurgården skulle kunna vända. 0–3 och uppförsbacken hade varit monumental för hemmalaget.

Nu räddade Adam Reideborn Michael Lindqvists straff.

– Det kändes som det vände lite när Adam räddade straffen. Det var en vändning i matchen, säger Linus Hultström.

Två minuter senare fick Djurgården chansen att spela fem mot tre och då tog Linus Hultström saken i egna händer. Efter att Djurgården varit på väg att tappa pucken i Färjestads zon tog han tag i den, snurrade ett varv och sköt sedan ett mäktigt handledsskott rakt upp i Markus Svenssons ena kryss.

– Ibland kan det enkla vara det bästa. Det är små marginaler. Det är psykologiskt viktigt att göra 2–1 inför den tredje perioden, säger målskytten.

I den tredje perioden kom sedan den stora vändningen. Djurgården tog helt över matchen och efter 3.39 kvitterade lagets skyttekung Emil Bemström till 2–2.

Målet föregicks dock av en misstänkt offside.

Assisten till målet kom från Linus Hultström och efter 5.43 tog han återigen över huvudrollen.

Med en man mer på isen och med bara 16 sekunder kvar på utvisningen fick han pucken i vänster backposition, strax innanför blålinjen.

Sedan bara small det.

– Vi hade inte så många sekunder kvar i power play där så det gällde att passa på. Jag tror det är Fjällby framför kassen som är i vägen, förklarar Hultström själv målet.

Efter 12.12 gjorde sedan Mattias Guter 4–2 och då sjöng hela Hovet. Med 1.05 kvar av matchen fick sedan Dick Axelsson sätta 5–2 i tom kasse och då sjöng publiken lite extra med tanke på målskytten.

Med bara tre sekunder kvar reducerade Färjestad till 3–5.

Både Djurgårdens tränare Robert Ohlsson och matchhjälten Linus Hultström framhöll publiken som den främsta orsaken till att laget vann och nu kvitterat till 1–1 i semifinalserien.

– Jag är extremt glad att vinna den här matchen. Jag tycker det är vår hemmapublik som är förtjänsten till att vi vinner här i dag. De var fantastiska. De bar fram spelarna, säger Djurgårdstränaren.

Och Linus Hultström håller med.

– När vi får ner puckarna djupt på dem på hemmaplan så får vi med oss publiken, och när vi får med oss publiken får vi energi. Det är egentligen inte svårare än så, förklarar han segern.

Nu är det match i Karlstad redan på onsdag. Frågan är vad Djurgården behöver göra för att vinna den.

– Vi måste spela enkelt och det får gärna smälla lite extra i plexit och planket. Jag tycker vi spelar riktigt bra hockey och i andra halvan tycker jag vi är laget som styr matchen. Så vi tar med oss det så, säger Linus Hultström och ser lite lagom drömmande ut.

Läs mer: Håkan Loob om att Djurgården och Färjestad ställs mot varandra igen: ”Varit en fantastisk rivalitet”