Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

DN tippar: Så slutar VM-kvartsfinalerna i hockey

Tre Kronor tackar publiken.
Tre Kronor tackar publiken. Foto: Claudio Bresciani/TT

KÖPENHAMN. På torsdag inleds slutspelet i hockey-VM i Danmark.

Redan i kvartsfinalen blir det toppmöte och den matchen är mest svårtippad.

Tre Kronor är favorit i sin kvartsfinal, men Lettland har en riktigt bra målvakt.

DN tippar VM-kvartsfinalerna:

Ryssland–Kanada, 16.15 på torsdag, Köpenhamn

Här har vi ett riktigt toppmöte. 

I och med Kanadas ojämna insats i gruppspelet blev det bara en tredjeplats för det här stjärnfyllda laget. Därför får de tufft motstånd i form av Ryssland redan i kvartsfinalen.

Trots OS-guld i Sydkorea sparkade Ryssland strax före VM sin tidigare förbundskapten Oleg Znarok. Hans ersättare Ilja Vorobjov har en bra trupp på plats här i Danmark, även om Ryssland i likhet med Kanada kan ännu bättre än vad de har visat så här långt i VM.

I Kanada är det främst målvaktsfrågan som har vållat visst huvudbry. Förstemålvakten Darcy Kuemper har inte övertygat.

I Ryssland kan spelet i såväl powerplay som boxplay bli ytterligare ett snäpp bättre – utan att för den skulle säga att det har varit dåligt utan snarare godkänt. 

På ryska är dock inte godkänt okej.

DN tippar: Den här kvartsfinalen kan bli en riktig rysare. Det är inte bara en semifinal som står på plats utan också två stolta hockeyländers prestige.

Det kommer bli jämnt, men med stöd av publiken vinner Ryssland och går till semifinal.

Tre Kronor–Lettland, 20.15 på torsdag, Köpenhamn

Tre Kronor tog sig till kvartsfinal genom att gå obesegrade genom gruppen. 

Lettlands väg till torsdagens kvartsfinal var betydligt krångligare. Först i den sista gruppspelsmatchen lyckades de säkra platsen när de vann över Danmark.

På pappret är Tre Kronor ett betydligt bättre lag än Lettland.

Superkedjan med Rickard Rakell, Mika Zibanejad och Mattias Janmark visade i gruppfinalen mot Ryssland att de har en nivå till i sitt spel.

I samma match visade Filip Forsberg visade vilken stjärna han är, trots att han landade i den danska huvudstaden så sent som dagen före matchen.

Mot Ryssland klev också målvakten Anders Nilsson fram och storspelade.

Lettland är med andra ord underdogs i den här kvartsfinalen. Samtidigt ska man komma ihåg att letterna i gruppspelet pressade både Kanada och USA.

Lettland har dessutom ett segervapen i form av en riktigt bra målvakt. Det är inte enkelt att få hål på Elvis Merzlikins, inte ens för en superkedja.

DN tippar: Tre Kronor vinner det här och går till semifinal, men letterna kommer att ge svenskarna en match.

USA-Tjeckien, 16.15 på torsdag, Herning

Förlusten mot Finland i den sista gruppspelsmatchen kostade USA gruppsegern. Det gör vägen till VM-semifinal lite krångligare för det amerikanska laget.

USA:s målvakt Keith Kinkaid, som till vardags spelar i New Jersey, är en riktigt bra målvakt även om han klantade till det i matchen mot Finland.

Framåt har USA ett segervapen i form av storstjärnan Patrick Kane som på de sju gruppspelsmatcherna i årets VM fick ihop 17 poäng.

Tjeckien pressade Sverige rejält redan i den andra gruppspelsmatchen, som Sverige till slut lyckades vinna med uddamålet, och sedan den matchen har tjeckerna lyft sitt spel ytterligare.

Inte mist när de för en vecka sedan fick förstärkning i form av Bostonduon David Krecji och David Pastrnak.

Bakåt finns det dock vissa frågetecken. Varken Tjeckiens målvakt eller backar har övertygat fullt ut.

DN tippar: Hockey-VM är inte riktigt USA:s grej. Antalet amerikanska VM-medaljer är inte i paritet med antal skickliga spelare i landet. Men den här gången tar sig USA till semifinal, trots Tjeckiens starka offensiva spel.

Finland–Schweiz, 20.15 på torsdag, Herning

Redan före Finlands sista gruppspelsmatch kunde vi konstatera att det är ett lag som det svänger om. Något som bara underströks när Finland i gruppfinalen vann över USA med 6–2.

I likhet med Sverige har Finland inför den här VM-turneringen genomgått en generationsväxling. 

Det kanske till viss del förklarar varför Finlands spel är något ojämnt och att deras insatser i gruppspelet pendlade mellan förluster mot Danmark och Tyskland till segrar mot USA och Kanada.

Som så ofta har Finland en riktigt bra målvakt. Den här gången är det Floridas Harri Säter som övertygar mellan stolparna.

Finland har dessutom en stark offensiv där duon Sebastian Aho och Tuevo Teräväinen öser in poäng.

Schweiz tog sig till kvartsfinal genom att i den sista gruppspelsmatchen vinna mot Frankrike. De har haft svårt att riktigt övertyga på VM-isen även om de som så ofta spelar tajt och disciplinerat.

DN tippar: Finlands ifrågasatta förbundskapten Lauri Marjamäki gör sitt sista mästerskap och han behöver inte oroa sig. Finland tar sig till VM-semifinal utan några större problem.

Läs mer: Så fick Grönborg NHL-spelarna att säga ja till VM 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.