Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 08:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/doldisen-i-nhl-vaxer-av-att-bli-arets-svenska-hetero/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Doldisen i NHL växer av att bli Årets svenska hetero

Anders Nilsson.
Anders Nilsson. Other: Sven Gustavsson

TAMPA. En hockeymålvakt långt bort i Vancouver, som inte ens är förstekeeper i sitt NHL-lag, är Årets svenske hetero 2018.

Anders Nilsson fick utmärkelsen för sitt arbete för HBTQ-personer manifesterat med regnbågsflaggan på sin ansiktsmask.

Christer Lindarw blev Årets homo och ex-friidrottarna Kajsa Bergqvist och Peter Häggström Årets duo när tidningen QX körde sin gaygala på Cirkus i Stockholm tidigare i veckan.

Ett annat pris är Årets hetero, till någon som gjort något positivt för HBTQ-personer.

Det blev Anders Nilsson, som säkert många på galan aldrig hört talas om. Men den 27-årige målvakten från Luleå gjorde en hjälteinsats när Tre Kronor tog VM-brons i Minsk 2014 och var en av de bästa i KHL 2014-15. Från 1971-81 vaktade också hans pappa Peder Djurgårdens mål.

Nu är Anders tillbaka i NHL igen och bildar målvaktspar med Jacob Markström i Vancouver.

Hur var det att bli utnämnd till Årets hetero?

– Så klart jättejätteroligt att få uppmärksamhet för regnbågsflaggorna på hjälmarna, säger Anders.

När han spelade i Edmonton 2015-16 väcktes tanken att göra något.

– Vi körde en individuell tävling och hade regnbågsfärgad tejp på klubborna. Där föddes idén att ha regnbågsflaggan på hjälmen, säger Anders, som har vänner både i Sverige och här i Nordamerika, som är homosexuella.

Foto: Sven Gustavsson

Flaggorna bak på hans mask uppmärksammades stort och förra säsongen tillägnade NHL hela februari för att prata om att hockey är till för alla.

Samma sak i år. Därför kom utmärkelsen perfekt i tid

Anders Nilsson jobbar nu med en organisation som heter Hockey for everyone och han blir ivrig när man frågar om engagemanget.

– Det är jättekul att vara med och bidra till att öppna upp. Det är viktigt att ta bort tabun och visa att det är okej. Speciellt viktigt för många yngre. Jag tror många faller bort och slutar med lagidrotter för att det varit tabu. De kommer upp i tonåren och känner sig lite annorlunda och vågar inte vara med i grupper och lagidrott fast de kanske vill och är jättetalanger.

– Viktigt för oss att visa att det är okej oavsett vilken sexuell läggning du har.

Har pratar om det stöd han fått i de lag han spelat.

Inget negativt?

– Nej, verkligen inte. Ingen negativ feedback. De grattade när jag blev utsedd till det här. Men eftersom det inte är i ett sportsammanhang har det inte blivit så uppmärksammat här.

Det är ett ställningstagande, men han har inte hört något från någon motståndare heller.

– Nej, ingen har sagt något. Helt ärligt och jag skulle bli förvånad om någon skulle säga något i dag. Samtidigt skulle det vara väldigt tråkigt. Det skulle väl säga mer om den personen. Det är bra att vi har kommit så pass långt inom hockeyn.

Vad betyder det hockeymässigt för dig att få en sådan utmärkelse?

– Man känner att man växer som person. Även om det är ovanligt inom den manliga hockeyn att visa att man är homosexuell växer man genom att stå upp för andra och kul att jag var en av de första som offentligt gjorde det.

– Jag har fått fantastiskt mycket fin feedback även från oväntat håll. Många har skrivit på Instagram och man märker att för han eller hon betyder det jättemycket.

– Vissa har man hört har sådana jobb att de inte vågar gå ut med det, men eftersom jag inom hockeyn har visat att det är okej, då känns det mer okej för dem att prata om det också. Det är ett jobbigt problem för många. Inte bara inom idrotten.

– Jag menar det är 2018 nu och det ska inte vara något konstigt vilken läggning man har, säger Anders med skärpa i rösten.

Vancouver, som genomgår ett generationsskifte där Daniel och Henrik Sedins roller minskat, mötte natten till fredagen svensk tid Tampa på bortais – Victor Hedman blev historisk målskytt för Tampa när Vancouver förlorade på nytt.

I det läget har det också varit en tuff säsong för Anders i rollen som backup till Jacob Markström.

– Personligen började det bra, men överlag har jag inte fått spela alls så mycket som jag hoppades. Men det har väl också att göra med att Markström spelat så bra och både jag och laget hade en tung period i december.

Anders har bara spelat två matcher på en månad, även om han är nöjd med den senaste den 21 januari mot Winnipeg.

– Tyvärr fick vi inte resultatet med oss och förlorade med 0–1. Personligen kändes det som en av de bättre matcherna på hela säsongen.

– Jag har betydligt mer kvar i tanken och mycket inom mig som inte kommit ut än. Hoppas få chansen att få spela lite mer och visa upp mitt spel.

Förra säsongen var han backup bakom en annan svensk, Robin Lehner i Buffalo.

– Robin och jag kom extremt bra överens. Jag och Markström gör det också. Enda skillnaden var väl att Robin var uttalad förstamålis. Här var det väl 50/50 när jag kom mellan mig och Jacob, men nu blev det inte så i slutändan.

Han trivs ändå att konkurrera med en ny svensk.

– Vi pushar varandra och umgås mycket utanför isen. Bara kul att ha en svensk målvaktspartner att sitta och småsnacka med innan matcherna, säger Årets hetero.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.