Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Drömmen om SHL lever för AIK

Nicklas Heinerö gjorde 1–0-målet för AIK mot Karlskoga.
Nicklas Heinerö gjorde 1–0-målet för AIK mot Karlskoga. Foto: Simon Hastegård Bildbyrån

Powerplay var nyckeln för AIK hemma mot Karlskoga. Tre av målen kom i spelformen i måstematchen som slutade 4–1.

 – Powerplay är viktigt i sådana här serier, och det såg vi i dag, säger tvåmålsskytten Michael Lindqvist.

I det första mötet, som Karlskoga vann med 4–1, hade AIK fyra powerplay-lägen utan att lyckas göra ett enda mål. 

Nu kom alltså tre av dem i spelformen på åtta försök (37,5 procent) i 4–1-segern.

– Vi var inte nöjda med vårt powerplay senast och vi har tittat på lite video och försökt se luckor i deras box och utnyttja dem, säger Michael Lindqvist som satte både 2–0 och 3–0 i spel fem mot fyra.

Även 1–0-målet (efter 3.11) kom i powerplay genom ett skott från backposition av Nicklas Heinerö efter en minst sagt aggressiv inledning av AIK.

Utdelningen var anmärkningsvärd med tanke på att AIK i grundserien var näst sämst i hela Hockeyallsvenskan i powerplay med 14,09 procent.

– Vi har fått spela ihop, och sedan har vi fått tillbaka ”Jonte” (Jonathan Andersson) på backplats och han är grym där uppe. Självklart är vi inte nöjda med hur det såg ut i grundserien och har försökt förbättra det, och det har vi gjort. Det är svårt att peka på exakt vad det är, men när man gör lite mål i "PP" så får man lite mer självförtroende i det och får mer kyla med pucken och det tycker jag att vi visade i dag att vi har skickliga spelare som kan göra det där lilla extra, och då blir det mål, säger Michael Lindqvist som så klart är en av dem.

I den första playoffmatchen i bäst av tre valde tränaren AIK-tränaren Roger Melin lite oväntat att starta med Linus Lundin i kassen i stället för Gasper Kroselj, som spelade samtliga matcher i slutspelsserien.

Lundin fick där en tung start med två insläppta mål på två och en halv minut – och blev senare utbytt när Karlskoga gjorde 3–0 tidigt i den andra perioden. 

På Hovet var Kroselj tillbaka mellan stolparna.

– Dagen före den matchen sa coachen att jag inte skulle stå och att det var en del av hans taktik, kanske att Karlskoga hade scoutat mig eller något. Därför gjorde han det, men det var inga problem för mig, säger Gasper Kroselj som motade 24 av 25 skott i lördagsmatchen.

Men det var nära att den slovenska landslagsmålvakten inte kunde spela över huvud taget.

– Jag spelade med feber, men jag kände mig tvungen att spela i dag ändå. Det här kunde ha varit den sista matchen för säsongen om vi inte hade spelat bra, så vi gick all in, fortsätter målvakten.

Spelar du nästa match?

– Även om jag har 38 grader så kommer jag att spela. Vi behöver vinna.

Skiljematchen mellan lagen spelas under måndagen i Karlskoga. 

– De spelar hemma och har pressen på sig. Vi kommer att kunna spela ut, så vi ser fram emot det, säger Michael Lindqvist.

Fortsätter utdelningen i powerplay ser det ljust ut för AIK.

Direktkvalet till SHL – där det vinnande laget ställs mot Rögle – inleds sedan på torsdag.

Läs mer: Kvalserien kan göra comeback