Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/efter-hjarnskakningarna-engqvist-avslutar-karriaren/

Ishockey

Efter hjärnskakningarna: Engqvist avslutar karriären

Andreas Engqvist avslutar ishockeykarriären på grund av sviterna efter hjärnskakningar. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Djurgårdsstjärnan Andreas Engqvist har knappt spelat ishockey på ett och ett halvt år på grund av sviterna från två hjärnskakningar som han har ådragit sig sedan återkomsten till Stockholmsklubben 2017.

TT-DN Text

Nu meddelar 31-åringen, via Djurgårdens webbplats, att han väljer att avsluta karriären.

– Jag har fortfarande problem i vardagen. Därför känns det omöjligt att fortsätta. Jag mår inte tillräckligt bra för att kunna spela hockey och just nu kan jag inte ens leva ett fullt normalt liv, säger spelaren.

Andreas Engqvist började spela ishockey i Spånga och kom till Djurgårdens juniorlag som 17-åring. 2010 var han med och tog Djurgården till SM-final. Efter två år i Nordamerika följt av fem säsonger i KHL återkom han till SHL inför säsongen 2017/2018. 

Men återkomsten som lagkapten blev inte vad han eller klubben hoppats på. Starten var en succé med 21 poäng på 23 matcher, men en ny hjärnskakning på annandag jul förstörde säsongen.

Inför starten av fjolårssäsongen kände han sig i form igen och sa i en intervju med DN att han inte tvekade att fortsätta – trots hjärnskakningen.

Men i matchen mot Rögle den 20 september var olyckan framme igen. Sedan dess har Andreas Engqvist inte kunnat spela hockey över huvud taget.

Nu är beslutet taget att lägga skridskorna på hyllan. Främsta målet är att vakna upp utan huvudvärk. De kommande månaderna kommer han att arbetsträna tio timmar i veckan i anslutning till laget.

– Djurgården har hjälpt mig väldigt mycket och varit ett stort stöd. De vet att jag behöver något att komma till på dagarna. Det betyder mycket för mig.

Djurgården planerar en avtackning av Engqvist och hans totalt 235 matcher i Djurgårdströjan i samband med en SHL-match under hösten.

Läs mer: 70 hjärnskakningar förra säsongen: ”Skydd blir vapen”