Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Efter storförlusten: Ny resa börjar för Grönborg

Rikard Grönborg avslutade sin tid i Juniorkronorna med förlust i bronsmatchen i VM. Nu tar han över Tre Kronor. Foto:
Rikard Grönborg avslutade sin tid i Juniorkronorna med förlust i bronsmatchen i VM. Nu tar han över Tre Kronor. Foto: Foto: Joel Marklund Bildbyrån

En resa har nått sin slutpunkt.

Rikard Grönborgs tid som förbundskapten för Juniorkronorna avslutades med en 3-8-förlust i bronsmatchen mot USA.

Nu börjar en ny resa för Grönborg som tar över som Tre Kronors förbundskapten.

– Det har varit en fantastisk ynnest att ha fått jobba med de här ledarna och att ha fått sett ett stort antal hockeykillar, många av dem spelar i NHL nu, växa upp. Det är främst det jag tar med mig från de här åren, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Det är kväll i ett kallt Helsingfors.

Sverige har spelat sin sista match i årets junior-VM. Grönborgs avslutning som förbundskapten blev ingen klang- och jubelföreställning.

Sverige hade inte mycket att sätta emot i bronsmatchen mot USA. Målvakten Felix Sandström, som fick stå i stället för Linus Söderström, fick inte mycket hjälp av sina utespelare och USA vann enkelt med 8–3.

– Det här var pinsamt. Vi var sämst när det gällde, sade Juniorkronornas forward Axel Holmström efter matchen och sammanfattar därmed Sveriges två avslutande matcher i junior-VM i på ett bra sätt.

För Rikard Grönborg var trettondagsaftonens bronsmatch i Hartwall arena hans sista match som förbundskapten för Juniorkronorna. Vem som blir hans efterträdare blir inte officiellt förrän om några veckor men enligt Corren är det Linköpings assisterande tränare Tomas Montén som är den hetaste kandidaten.

– Nu ska jag först tacka av ledare och spelare i det här gänget. Det kommer att bli känslosamt. Vi har upplevt mycket tillsammans, säger Rikard Grönborg.

– Sedan börja nästa resa.

Även om Grönborg formellt inte tar över som förbundskapten för Tre Kronor förrän efter vårens VM i Moskva kommer han tjuvstarta på sitt nya jobb betydligt tidigare.

Redan den 1 mars ska Grönborg presentera de första uttagna spelarna till höstens World Cup (15 utespelare och två målvakter) som blir hans första turnering som huvudansvarig för Tre Kronor. I februari reser han därför till Nordamerika för att på plats scouta aktuella spelare.

Dessutom kommer han som vanligt att finnas med i båset under VM i Moskva som assisterande till avgående förbundskaptenen Pär Mårts.

Rikard Grönborg har jobbat med svensk juniorhockey i nio år. Först som scout, sedan som förbundskapten för Småkronorna och de tre senaste åren som Juniorkronornas förbundskapten.

Foto:
Rikard Grönborg i båset under JVM-finalen mot Finland 2014. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Facit från hans tre år som huvudansvarig är ett silver och två fjärdeplatser. Förlusten i bronsmatchen mot USA innebär att Sverige för andra året i rad missade medalj i junior-VM. Det har inte hänt sedan Sveriges framgångsperiod inleddes 2008 när Sverige tog JVM-silver.

När Grönborg får frågan hur tillfreds han är med resultaten under sina tre år som Juniorkronornas förbundskapten säger han:

– Tillfreds är man om man vinner tre guldmedaljer. Som coach vill du nå hela vägen upp. Hur realistiskt det sedan är kan diskuteras. Sverige har sammanlagt vunnit två guld på plus 30 år. Det visar hur svårt det är. Men någonstans måste det alltid vara vår ambition och det är också det som gör att jag håller på, säger Rikard Grönborg.