Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Emma Eliasson: Hade absolut satsat mot OS – om jag fått

Emma Eliasson slutar.
Emma Eliasson slutar. Other: Jessica Gow/TT

Luleås Emma Eliasson, en av Sveriges främsta spelare genom tiderna, slutar med hockeyn – 27 år gammal.

Med ett år kvar till OS avslutar backstjärnan sin karriär efter petningen från landslaget.

– Det hade absolut känts naturligare att sluta efter OS, säger hon.

Luleås lagkapten, som förde laget till SM-guld i fjol, bryter kontraktet med ett år kvar. När TT når Emma Eliasson på telefon har det gått några timmar sedan det blev offentligt, och hon har hunnit med ett gäng intervjuer på arenan där hon nu spelat ishockey för sista gången.

– Det är lite blandade känslor, klart att det skulle vara smidigast om det gick smärtfritt förbi utan uppståndelse. Men det är också viktigt att få ett avslut, säger hon.

Vad är den främsta anledningen till att du slutar?

– Det är absolut främst för att jag känner att jag behöver lite tid för återhämtning. Jag har varit 200 procent sysselsatt i så många år och känner att jag måste slå stopp innan det är för sent, sätta en pinne i hamsterhjulet. Fysiskt hade jag nog kunnat köra på betydligt längre, men mentalt säger det stopp.

Utöver bristen på återhämtning har konflikten med förbundskapten Leif Boork hängt över Eliasson det senaste året. Eliasson debuterade i Damkronorna redan som 14-åring och är en av silverhjältarna från OS i Turin 2006.

Det senaste året har hon dock stått utanför landslaget, sedan Boork valt att peta stjärnan under uppmärksammade former. Anledningen, enligt Boork, är att Eliasson gått över gränsen i en diskussion dem emellan.

– Nog har det väl påverkat mig även om jag försökt ha distans till det. Det är inte därför jag tar beslutet, men klart att det bidragit. Men jag känner att jag är rätt handfallen, jag kan inte gör så mycket åt det där, säger Eliasson.

Några fler detaljer om vad konflikten handlat om vill hon inte gå in på. Men hon flaggar för en dokumentär som kommer nästa år, efter OS.

– Där kommer mycket av det här att tas upp. Samtidigt, jag vet inte så mycket mer än det som är ute, jag har inte fått någon direkt anledning, det är väldigt diffust.

Om OS hade varit aktuellt, hade du tänkt på annat sätt då?

– Jag tror det hade varit annorlunda, då hade jag sett till att få lite bättre förutsättningar – kanske plugga lite mindre för att satsa mot det. Men nu finns liksom ingen anledning, jag känner att jag nog är väldigt långt från diskussionerna.

Från en lång karriär, 13 år på elitnivå, finns det många starka minnen att plocka ut.

– Framför allt är det OS-silvret som ligger varmt om hjärtat. Men också alla år i Brynäs, och att vi lyckades ta fyra SM-silver. VM-bronset på hemmaplan 2005 framför min familj var också stort. Och så kanske det allra starkaste, SM-guldet på hemmaplan med Luleå i fjol, just eftersom man var en så bidragande pusselbit. Och allt stöd man fick, det var som ett kvitto på att man blivit bekräftad som hockeyspelare.

Fakta.Emma Eliasson

Född: 12 juni 1989
Från: Kiruna
Position: Back
Moderklubb: Kiruna
Klubbar: Modo (2004-2006), Brynäs (2006-2012), Munksund-Skuthamn (2012-2015), Luleå (2015-2017)
Landslag: Debuterade som 14-åring och har tagit två VM-brons och ett OS-silver.
Utsedd till årets bästa spelare 2016.

Fakta.Bakgrund Boork-konflikten

I juli förra året petades Emma Eliasson första gången av Leif Boork, som då sa: ”Det har varit saker under längre tid, både i stort och i smått. Till slut kommer man till en gräns där man måste fatta ett beslut. Jag tycker att hon har gått över gränsen”. Boork har fortsatt att försvara sitt beslut trots att Damkronorna inte presterat på topp.

Ungefär samtidigt som Eliasson petades skedde detsamma med lagkaptenen Jenni Asserholt, då med motiveringen att hon inte varit med på ett landslagsläger.

Under en landskamp i Luleå i september protesterade publiken mot Boork med banderoller med budskap som bland annat: ”Emma till landslaget”, ”Med tystnad löses inga problem, därför talar vi nu klarspråk” och ”Avgå Boork!”.

Ingen av spelarna fanns med under årets VM turnering, men Boork sade att han var något närmare Asserholt: ”Jag tycker att det finns grader i helvetet, grader av konsekvenserna. Och där bedömer jag Emma Eliassons konsekvenser som större än Jenni Asserholts.”.