Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

En död råtta och en zebrarandig jätte

Blackhawks Artemi Panarin, t h, leder poängligan för rookies.
Blackhawks Artemi Panarin, t h, leder poängligan för rookies. Foto: Gene J Puskar/AP

En snurrig svensk, en jätte som avslutar sin långa karriär och en massa råttor på isen. Här är veckans NHL-lista med DN:s Sven Gustavsson.

1) Artemi Panarin

Stanley Cup-mästarna fick göra sig av med Sharp, Saad, Oduya och Nordström för att hålla sig under lönetaket. I stället satsades det på en trio ryssar. Victor Tichonov blev en flopp och skickades till Arizona, men Artemi Anisimov och fram för allt Artemi Panarin gör jättesuccé. Panarin leder poängligan för rookies och är storfavorit att vinna Calder Trophy. I veckan sänkte han Pittsburgh två gånger. Med två mål i båda matcherna.

Foto: AFPSkridskovirtuosen John Klingberg. Foto: AFP

2) Klingberg snurrar till

John Klingberg får massor av beröm för sin eleganta skridskoåkning. Mot New Jersey visade han prov på den vid förspelet till Patrick Sharps 2–1. I kamp med en försvarare vid sargen snurrade han helt enkelt bort bevakaren, tog ett par skär och passade på Sharps klubba för säsongens 32:a assist.

3) Forsbergs sena inhopp

Anton Forsberg blev matchvinnare när Columbus slog Washington med 5-4 i lördags. Efter bara 56 sekunder av förlängningen skadade målvakten Curtis McElhinney vänsterbenet och Anton fick hoppa in för sin säsongsdebut. Han höll nollan och gick även vinnande ur straffläggningen.

4) Svenskt rekord

Med Patrik Berglunds comeback och Anton Forsbergs inhopp sattes nytt svenskt rekord för antal spelare i ligan en säsong. 79 har hittills spelat 2015-16.

5) Splittrade bröder

Brödrapar som Broten, Benn, Bure, Hatcher, Howe, Niedermayer, Staal och självklart Sedin har spelat eller spelar i samma lag. Det är inte ofta bröder splittras vid en bytesaffär. Men i onsdags fick Luke Scheen åka till Los Angeles när brorsan Brayden stannade i Philadelphia. Senast två bröder splittrades i en spelaraffär var 2002 då Jeff Norton flyttade till Boston. Hans bror Brad blev kvar i Florida.

Foto: Maddie Meyer/APNärkontakt för Montreals Max Pacioretty. Foto: Maddie Meyer/AP

6) Max otur för Max

Montreal vann utematchen Winter Classic, men lagets bäste poängplockare Max Pacioretty råkade ut för något väldigt ovanligt. I sarghörnen fanns små hål för fotografernas kameror. När Max skulle skjuta fart längs sargen, hann en fotograf inte dra in sin kamera, som bryskt stoppade kanadensaren.

7) Scott till All Star

Fansens kupp lyckades. Arizonas slagskämpe John Scott, som bara spelat elva matcher den här säsongen, röstades in som en av fyra lagkaptener till All Star-matcherna. Patrick Kane, Alexander Ovetjkin och Jaromir Jagr är de andra.

8) Jagrs kommentar

Tidigare undrade 43-åringen Jaromir Jagr om fansen ville se honom död eftersom de röstade på honom till tre-mot-tre-matcherna i All Star. Sedan han blev en av kaptenerna var han i stället mest orolig för att hamna i slagsmål med John Scott.

9) Rat trick

Florida har vunnit elva raka. Bästa sviten i klubbens historia, vilket gjorde att en tradition från säsongen 1995-96 återupptogs. Inför premiären den säsongen dök en råtta upp i omklädningsrummet. Scott Mellanby slog ihjäl den med sin klubba och gick till matchen och gjorde två mål med samma klubba. Då började fansen kasta plastråttor på isen efter hemmalagets mål. Laget gick den säsongen ända till Stanley Cup-final. Efter nionde segern i år kastades åter råttor in på isen.

Foto: Darryl Dyck/APMike Cvik avslutar en låång karriär. Fotro: Darryl Dyck/AP

10) ”Zdeno i zebrarandigt”

Mike Cvik slutar som linjeman efter 1.958 matcher i serien och slutspel. Han dömde utan hjälm de tio första åren. 53-åringen var en jätte på isen med sina 2,04. En Zdeno Chara i zebrarandigt. Han har 50 i storlek på skridskorna, varför han alltid reste med dem i sitt handbagage så de inte skulle komma bort. Svårt att låna 50:or. Han fanns på isen i OS-finalen 2002 och även då Wayne Gretzky blev bäste målskytt genom tiderna.