Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/en-forwardsplats-oppen-i-jvm-truppen/

Ishockey

”En dum grej och inget som jag är stolt över”

Förbundskapten Tomas Montén hade med sig den omdiskuterade silvermedaljen från förra JVM.
Förbundskapten Tomas Montén hade med sig den omdiskuterade silvermedaljen från förra JVM. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Några överraskningar, några spelare som saknades och en plats som fortfarande är öppen i väntan på besked från Anaheim om Isac Lundeström släpps.

Så kan man sammanfatta den preliminära trupp till JVM i Kanada som Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén presenterade på onsdagen.

– Det här är en trupp som är byggd på fart och storlek, säger Tomas Montén.

Malin Fransson
Rätta artikel

Tv-kamerorna var uppställda på rad i hotellets konferenslokal när Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén på onsdagen tog ton och presenterade bruttotruppen till junior-VM.

JVM, som inleds på annandagen och avslutas på trettondagsafton, har blivit en älskad jul- och nyårstradition vilket också märktes på medieintresset vid presentationen.

Förbundskapten Montén inledde presskonferensen med att visa upp den omdiskuterade silvermedaljen från förra mästerskapet och sa:

– Jag har den fortfarande kvar, om någon undrar.

I samband med prisutdelningen efter förra JVM-finalen, som Kanada vann över Sverige, tog några av de svenska ledarna och spelarna i besvikelse av sig silvermedaljerna.

Det fick IIHF, internationella ishockeyförbundet, att gå i taket och stänga av fem spelare och tre ledare, bland annat förbundskapten Tomas Montén.

Ledarna överklagade dock den tre matcher långa avstängningen till Cas, idrottens skiljedomstol, och fick också rätt. 

Därmed står Tomas Montén i det svenska båset redan från premiären i den kommande turneringen.

– Det var en dum grej och inget som jag är stolt över, säger Tomas Montén.

– Men då reflekterade jag inte riktigt över det och jag hade ingen aning om att det kunde straffa sig. 

– Nu har det ju visat sig att vi inte kunde straffas för det – eftersom det helt enkelt inte fanns någon regel för det. Därför blev vi friade. Vilket naturligtvis är skönt.

Efter Cas-beslut meddelade IIHF att de skulle ändra reglerna så att de från och med den här turneringen inte bara gällde spelare utan också ledare. Har du kontrollerat om den ändringen är gjord?

– Jag har inte dubbelkollat det, men jag lovar att jag inte kommer att ta av mig den igen, säger Tomas Montén med ett snett leende.

Nu är det också klart vilka spelare Montén kommer att coacha under det kommande mästerskapet – nästan i alla fall.

Truppen som Montén presenterade är en bruttotrupp och först den 25 december kommer den definitiva truppen – som kommer att innehålla 23 spelare – att anmälas.

Dessutom valde Montén redan vid presentationen av bruttotruppen att lämna en forwardsplats öppen.

Anledningen till det var att den svenska landslagsledningen ännu inte har fått besked om Anaheim släpper Isac Lundeström.

Den tidigare Luleåspelaren Lundeström har den här säsongen spelat 15 NHL-matcher med Anaheim, men återfinns nu i klubbens farmarlag.

– Anaheim har haft mycket skador, och varit lite upp och ner, så jag har full respekt för att de inte har kunnat bestämma sig än, säger Tomas Montén.

– Vi har en positiv dialog med dem, och det är en större chans att de släpper honom än att de inte gör det.

Medan Anaheim avvaktar är det redan några andra NHL-klubbar som har gett klartecken att släppa spelare till JVM.

I truppen återfinns Torontos Timothy Liljegren och Rasmus Sandin samt Vegas Erik Brännström som alla tre spelar i sina respektive NHL-klubbars farmarlag.

I gruppen överraskningar räknar vi in Almtunas back Jakob Ragnarsson. I gruppen spelare som många trodde skulle få en plats men som saknas finns bland annat Malmös Marcus Sylvegård.

Juniorkronorna kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Victoria i västra Kanada. Den andra gruppen kommer att spela sina matcher i Vancouver.

Även om ledarnas avstängningar upphävdes kvarstår spelarnas eftersom det för dem däremot fanns en regel om att de var tvungna att ha medaljen runt halsen under hela prisutdelningen.

En av dem som tog av sig medaljen var målvakten Olle Eriksson Ek som är uttagen även den här gången, men som är avstängd de två första matcherna.

– Vi känner att han har spetskvalitéer, och han är en viktig ingrediens i den här gruppen. Därför ska han med, och vi har två andra målvakter.

Läs mer: Domen mot JVM-tränarna upphävs