Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Så ser tränare och spelare på machokulturen inom hockeyn

Hur ser några av tränarna och spelarna i SHL på machokulturen inom ishockeyn. DN-sporten ställde två frågor.

1. Tycker du att det finns en machokultur inom ishockeyn och är den i så fall ett problem?

2. Har du något förslag på hur man kan arbeta för att motverka en machokultur?

Jacob Josefsson, spelare Djurgården

1. Det är ingenting jag reflekterat över. Men det är väl en speciell jargong i omklädningsrummet såklart. Det känns som att det är på väg att förändras och jag tycker det är bra att man tar upp det. Alla som kan spela och vill spela ska få göra det. 

2. I Djurgården är vi öppna med varandra och har högt till tak. Det tar ett tag att skapa den gemenskapen inom en grupp, men i grund och botten handlar det om att man ska respektera varandra som människor och vad man tycker och känner.

Robert Ohlsson, tränare Djurgården

1. Jag känner att det är som i övriga samhället att det är mer öppet och tillåtet i dag än det varit tidigare. Sen kan det finnas problem på individnivå men det är inget jag känt av. Machokulturen känner inte jag att hockeyn är kvar i, utan det har förändrats något oerhört om jag jämför med när jag spelade. Det kommer nya ledare med en ny generation som är mer medveten, tillåtande och öppen.

2. Som ledare har man ett stort ansvar där man sätter mycket av klimatet och miljön. Är man mer öppen och tillåtande får man en bra miljö i ett omklädningsrum, men är man mer åt den gamla hårda skolan så blir det machokultur. 

Tommy Sjödin, tränare Brynäs

1. Det har något som har blivit bättre. Jag ser inte att vi har något problem med det ute på isen. Brynäs arbetar med Unicef och BRIS och jobbar hårt med den biten. Det kan säkert bli bättre och man måste fortsätta jobba med det.

2. Man kan ta in föreläsare som pratar om konsekvenser vad som händer i en sådan kultur, så att man får en annan syn på det. Det är inte så lätt att reflektera över hur folk reagerar på hur man säger vissa saker, men får man in proffs som vet vad som händer och sker kan synen ändras.

Tommy Jonsson, tränare Linköping

1. Att den finns där absolut, men om det är ett problem vet jag inte. Jag har inte ful kontroll över hela branschen, men absolut att den finns där.

2. Det är som precis alltid annat. Det gäller att få en förståelse för saker och ting, vad konsekvenserna blir. För när du förstår kommer du också kunna ändra ett beteende. Det krävs mycket jobb, information och utbildning.

Johan Davidsson, assisterande sportchef HV71

1. Jag har aldrig varit med och upplevt det problemet, och heller aldrig varit med om någon som tryckt att det varit ett problem. Men det är jättebra att man pratar om det. Jag har växt upp i den här miljön och det är klart att man ser i vissa avdelningar att det är lite macho och coolt på vissa håll, men inte mer än vad man ser i övriga samhället eller bland en grupp killar som spelar basket eller fotboll. 

2. Jag ser ingen nackdel i att man pratar om det. I dag är det oerhört viktigt att man som spelare vet att man representerar klubben dygnet runt. Då är det lika viktigt som att göra mål att man är en bra människa på och utanför banan. Sen måste vi tillåta egna personligheter men vi försöker pratat om det inför varje år att det ska vara tydligt och uttalat. 

Thomas Berglund, tränare Luleå

1. Jag tycker att den har suddats ut litegrann. Det kanske var ett problem förr i tiden men inte nu längre. Dagens ungdomar formas på ett annat sätt i dag.

2. Det är en allmän diskussion som gäller jämställdhet som jag tror att folk tar till sig. Från hemmet och skolan, att det blir ett mer jämställt samhälle. Men inom hockeyn tror jag det håller på att suddas ut.

Niklas Sundblad, tränare Örebro

1. Nä. Jag ser inga problem alls. Jag tror aldrig det har varit ett problem inom hockey i allmänhet. Jag är inte så involverad i frågan, men jag har inte sett något problem i ishockey så därför har jag aldrig blivit involverad. 

Sam Hallam, tränare Växjö

1. Jag är inte blind så därför säger jag nej. Jag tror att om man skulle gå in i ett hockeyomklädningsrum i dag i SHL så skulle man bli förbluffad över den öppenhet och kärlek som finns, som är en motsats till machokulturen. För mig som har god insyn i en organisation så skulle jag säga det är tvärtom. Idrotten överlag är en plats där man går över olika etniska grupper och bryter barriärer. Jag tror det finns andra delar av samhället som det finns allvarligare och felaktiga kulturer än inom idrotten. 

2. Samhället förändras och förhoppningsvis förbättras, och jag tror att man ser att den här machokulturen inte är speciellt vägvinnande över tid.

Johan Pennerborn, tränare Färjestad

1. Det kan säkert alltid bli bättre. Jag gick själv i prideparaden i Karlstad i lördag, så vi kan inte jobba nog mycket där.

2. I sitt sätt att vara som ledare så kan man lyfta de frågorna. Alla föreningar har en värdegrund så det gäller man ser till att leva och verka efter den.

Fredrik Andersson, tränare Timrå

1. Nej, jag tycker inte att det är det. Jag känner egentligen inte att man behöver lyfta den frågan något mer. Vi har en bra nivå och ett bra klimat. Ligan har gjort ett bra jobb, men jag har själv aldrig känt att det har varit ett stort problem. 

2. Det handlar om kommunikation. Att vi, både ledare och föreningen, får ut det som klubben ska stå för.

Läs mer: ”Vi måste städa på den egna kammaren” – Skellefteå jobbar mot machokulturen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.