Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Esk: Jag blir inte förvånad om Pär Mårts hoppar av

Man känner igen ett fiasko när man ser det. Det är inget fiasko att förlora mot ett taktiskt fulländat Tjeckien. Fiaskot är att försvinna så här tidigt med en sån här trupp. Jag blir inte förvånad om Pär Mårts hoppar av.


Fiaskot är också att förlora för att man är sorgligt slarviga i egen zon.
Nicklas Bäckström schabblade, Milan Michalek snodde pucken, hittade Novotny och det var 2–1.

Niklas Kronwall trodde att han hade koll på läget men missbedömde Michalek som snodde pucken, satte 4–3 och skapade pyspunka i hela Globen. Tack och go’natt.

Den svenska förlusten är inte bara blytung. Den är förödande för förbundet och förbundskaptenen.

Pär Mårts hade gjort allt rätt när han fått NHL-spelarna att känna VM-sug.

Sen började VM.

Och problemen.

Det var publikfiasko och skador och sjukdomar, riktigt underhållande spel men en rysk överkörning och plötsligt var det allvar, slutspel och då sade Tre Kronor adjö direkt.

Sverige hade läckra namn men fick aldrig ihop ett bra lag. När det väl behövdes blev det mer kramp än hockeykamp. Stjärnorna gömde sig bakom andras namn och släckte varandra med alibispel. Superstjärnan Bäckström var länge alldeles för blek i går.

Sverige hade bra spelare men fick inte ihop spelet. Det var snyggt och kladdigt och ineffektivt. Det var betydligt skönare att smeka sargen i stället för att ge sig in i skiten framför mål.

Sverige har inte haft en så här tung trupp på många, många VM och ändå blev det sämsta resultatet sedan 2000.

Det här är inte det värsta Tjeckien ställt till med i Globen. Efter 1–6 i World Cup 2004 är min smärttröskel hög. Precis som då satt jag och Malin Fransson beredda för att ta ett tidigt morgonflyg på väg till nästa match och precis som då blir det ingen resa.

Då fick Hardy Nilsson gå efter förlusten. Nu kommer kraven på Pär Mårts avgång att höjas.

Jag kräver inte att han ska sparkas men om Christer Englund och hans styrelse vill det har jag ett krav. Det måste gå snabbt.

De närmaste månaderna måste i så fall en ny förbundskapten i kontakten med NHL-spelarna lägga grunden till det lag som ska spela OS 2014 och VM i Globen på vägen dit.

Just den biten – arbetet med att få NHL-spelarna att känna VM-sug – har Mårts lyckats bra med på vägen till VM. När VM väl var igång verkade Mårts mest pressad och stressad. Han har aldrig varit en sång-och-dans-man men nu har han sett ut som att han varit på väg till tarmsköljning.  

Vill han må så här två år till?

Vill han gå igenom det här igen?

Och det här väcker stora farhågor när det gäller hans ledarskap inför OS 2014. Då kommer han att få ett NHL-fyllt (om ligan säger ja) lag och den här insatsen visar inte att han är bra på att få ihop ett stjärnlag.

På vägen dit finns ett VM och den lust svenskarna hade att komma hit och spela i år är inte säkert uppstår igen efter det här. Dessutom kan Mårts (eller någon annan förbundskapten) knappast räkna med samma flyt i NHL-lotteriet.

Dessutom var det här det värsta som kunde hända VM-organisationen inför 2013. Det har varit svårt att kränga biljetter i år och det blir inte lätt att dra igång försäljningen efter det här.