Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Färjestad förvärrade Modos läge

Färjestad tog tredje raka segern i SHL, vann borta mot Modo med 4–1 – och minskade Örnsköldsvikslagets möjlighet att undgå kval till våren.

Färjestad har visat god form den senaste tiden och har nu fem segrar på de senaste sju matcherna. Värmlänningarnas position topp sex – som ger en direktplats till slutspelets kvartsfinaler – blir allt tryggare.

Modo däremot ser alltmer ut som ett kvallag. Andreas Johanssons gäng har spelat allt bättre ishockey den senaste tiden, men inte lyckats omsätta det i tillräckligt med poäng.

Framförallt har laget haft problem med målskyttet.

Förra omgången hade Modo chansen att krympa avståndet till Rögle ovanför kvalstrecket till två poäng, men tog den inte.

Efter förlusten mot Färjestad är avståndet till både Rögle och Malmö åtta poäng och med 13 omgångar kvar talar väldigt lite för att Modo ska kunna gå förbi något av Skånelagen.

Mot Färjestad dominerade Modo långa stunder. Tog ledningen med 1–0 (Bobby Butler i power play) och hade bud på mer, men Färjestad lyckades kvittera i slutet av första perioden, Rickard Wallin efter slarv av Modoförsvaret.

Matchen vägde allt mer över till Modo andra perioden, som stundtals hade tung press och skapade flera jättechanser.

Ändå gick Färjestad upp till 3–1-ledning innan perioden var över. Johan Olofsson var obeveklig i friläge och Joel Eriksson Ek pricksköt trean bakom en skymd Jonatan Bjurö i Modos kasse.

1–3 blev mycket avgörande för matchen. Färjestad behövde aldrig öppna sig i tredje perioden, såg väldigt tryggt ut när laget i huvudsak bevakade ledningen.

Modo hade ett jätteläge att mitt i perioden reducera och skapa spänning – men Färjestads målvakt Lars Haugen gjorde en fenomenal räddning på ett direktskott från Gustav Possler. Haugen kastade sig från ena stolpen till den andra och gjorde rena fotbollsräddningen.

Milan Gulas stängde matchen för gott när han skickade in 1–4 i tom kasse två minuter från slutet.