Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Färjestad vände och vann på straffar

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Tre bortdömda mål efter videobedömning – och underläge med 1–3 mot Linköping. Men inte ens det knäckte Färjestad.

Linus Persson fullbordade vändningen genom att sätta 4–3 på straffarna och ordna bonuspoängen.

Det viktiga rysarmötet mellan Linköping och Färjestad innehöll inte mindre än fem videobedömningar.

Av dessa godkändes bara två – LHC:s kvittering till 1–1 (Jakob Lilja) och Färjestads till 3–3 (Milan Gulas).

Värst var det för gästerna som innan det godkända målet "nätade" tre gånger – utan att något blev godkänt.

Först två gånger om vid ledning 1–0 och sedan en gång vid underläge 1–3.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och det blev ju en minst sagt lång match. Klart att det är tråkigt både för oss spelare och publiken att vänta, samtidigt är det ju viktigt att det blir rätt, menar Linus Persson.

Till slut blev det centern i Färjestad som fick sista ordet och fixade den så viktiga bonuspoängen i streckbataljen i SHL-hockeyn.

Östgötarnas Jens Jakobs var den ende som gjort mål på straffarna när Persson skulle lägga gästernas sista och var piskad att sätta den.

Något anfallaren också lyckades med – och han fick förtroendet på nytt direkt efter. Då smällde Persson in sin andra raka straff och blev hjälte.

– Jag har avgjort ett par matcher tidigare den här säsongen på straff och känner mig stark i det momentet. Det är ju ett mentalt spel och självförtroendet betyder mycket.

Trots uppförsbacken tidigare under matchen blev aldrig Färjestad frustrerat – utan kämpade sig tillbaka genom ett uppoffrande agerande och stabilt målvaktsspel av Lars Haugen.

– Vi kollapsade ju totalt hemma mot Frölunda senast, 0–6 inför den egna publiken var fruktansvärt illa. Därför känns det extra skönt att vi kunde visa karaktär direkt. En jäkligt skön revansch.

Linköping hade visserligen tre raka segrar hemma – men har på senare tid tappat ledningar med två–tre mål inför sina fans. Och nu gjorde man det igen.

– Ändå får vi vara ganska nöjda med en poäng. Vår prestation var inte värd tre poäng i alla fall. Tror inte vi hade tre passningar till rätt adress i följd någon gång under hela matchen, kritiserar tränaren Dan Tangnes.

Färjestad knappade in en poäng på Linköping, som halkade ned från tredje till femte plats i getingboet.

På lördag drabbar lagen samman igen i Karlstad.

– Då måste vi vara med från start och spela som vi gjorde under första halvan av andra perioden. Mer aggressivt och intensivt, menar Tangnes.