Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/farjestads-nygard-i-jakt-pa-en-vm-debut-skulle-saklart-vara-jatteroligt/

Ishockey

Färjestads Nygård i jakt på en VM-debut: ”Skulle såklart vara jätteroligt”

Joakim Nygård gjorde en stark insats och sköt 1–0 till Sverige i Rysslandsmatchen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Flera spelare från de europeiska ligorna slåss om de sista platserna till ishockey-VM i Slovakien. En av dem stärkte möjligen sina chanser med sitt 1–0-mål mot Ryssland i onsdagens match. 

– Det skulle såklart vara jätteroligt, att spela VM för Sverige är riktigt stort, säger målskytten Joakim Nygård. 

Rätta artikel

Sveriges trupp till ishockey-VM består än så länge av 18 NHL-spelare. Där ingår William Nylander, Patric Hörnqvist och Mattias Ekholm, som inte hunnit ansluta den trupp som under onsdagen mötte Ryssland i Carlson Hockey Games. Turneringen är en chans för de som jagar en plats att visa upp sig innan VM-truppen spikas. 

Joakim Nygård, till vardags i Färjestad, var påpassligt framme och stötte in ledningsmålet mot Ryssland. Jesper Bratt försökte ta sig in framför mål, misslyckades men dragningarna blev till en perfekt passning. 1–0 till Sverige och publiken i Globen jublade högt. 

– Det var skönt att vinna och att sätta dit pucken. Jag är rätt nöjd med min insats i dag, jag åker mycket skridskor och använder min fart för att störa deras backar, säger Joakim Nygård.

Tillsammans med Jesper Bratt och Elias Pettersson var kedjan ett ständigt hot framåt i matchen.

– Det kändes bra, vi hade bara en morgonvärmning och sedan match. Vi hittade en bra kemi och skapade några chanser till. 

Det skulle betyda mycket för Joakim Nygård att bli uttagen till VM. 

– Att få spela VM som SHL-spelare tillsammans med så här många NHL-spelare vore riktigt häftigt. Jag har aldrig spelat med så här bra spelare förut.

– Det gäller att våga ta för sig, både på träning och på match. Jag ska utnyttja min skridskoåkning och fart hela tiden, säger Nygård om sitt fortsatta spel för att säkra en plats i VM-truppen.

En annan som visade upp sig från sin bästa sida var Anton Lander. Han assisterade Loui Eriksson två gånger om, till Sveriges 2–1 mål i powerplay, och även 5–2-målet. 

– Vi har spelat ett VM tidigare tillsammans i Prag. Loui är väldigt giftig framför mål och är otroligt skicklig. Det är bara att försöka hitta bladet, säger Anton Lander om samspelet med Eriksson.

Anton Lander gjorde en bra match mot Ryssland. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Därefter låg han bakom Sverige sjätte mål med en andraassist. Flera gånger om spelade Lander uppoffrande, bland annat i boxplay. Förra året tackade Anton Lander nej till VM på grund av sjukdomsfall i familjen och har därför ett starkt sug för VM-spel. 

– Jag går såklart in helhjärtat i det här, annars är det ingen mening. Jag vill jättegärna vara med på den här resan, men man måste ta det dag för dag. Det är tajt om platser och jag måste spela bra för att komma med, säger Anton Lander. 

Timråsonen Lander som spelat i Edmonton har de två senaste säsongerna tillhört AK Bars Kazan, där han vann KHL 2017–2018. Inför nästa säsong har 28-åringen skrivit på ett tvåårskontrakt med Lokomotiv Jaroslavl där veteranen Staffan Kronwall spelar.

– Jag kom inte riktigt överens med Kazan, men jag hade två väldigt fina år. Vi är otroligt tacksamma över hur de tog hand om oss, men samtidigt ser jag väldigt mycket fram emot att spela med Jaroslavl och Staffan. Det kommer bli spännande och jag är väldigt exalterad över den möjligheten, säger Anton Lander. 

Sverige vann matchen mot Ryssland med 6–4. 

– Vi får mycket powerplay och vi får utdelning i powerplay. Det får man lite extra energi av, säger Lander. 

I VM inleder Sverige mästerskapet med match mot Tjeckien fredagen den tionde maj. 

Läs mer: Lundqvists utmanare inledde VM-resan med seger