Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/farjestads-offensiv-fortsatter-att-gloda-extremt-skickliga/

Ishockey

Färjestads offensiv fortsätter att glöda: ”Extremt skickliga”

Färjestad-spelare jublar efter 5–3-målet mot Leksand tidigare i oktober. Foto: Bildbyrån

Marcus Nilsson och Michael Lindqvist är två av SHL:s bästa poängplockare.

Det har bidragit till att Färjestad hittills under säsongen är SHL:s målgladaste lag.

– Vi kanske inte ritar upp exakt hur det ska vara utan har mer våra linjer och blir inte så inrutade tack vare det, säger lagkaptenen Linus Johansson.

Färjestad är SHL:s bästa offensiva lag, sett till antalet mål. Efter 14 matcher har Karlstadlaget noterats för 59 mål framåt, vilket är sex fler än Frölunda som gjort näst flest i SHL. 

Att Färjestad är ligans målfarligaste lag kommer inte heller som någon överraskning. De två senaste säsongerna har FBK gjort flest mål i SHL:s grundserie. 

– Vi uppmanar till att spela ishockey och att våga göra det. Om du frågar spelare i vår grupp känner de att vi vill att de ska våga göra saker. Sedan handlar det såklart om var och när man ska göra det, men vi har ett bra system för hur vi ska spela vår ishockey, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn. 

Lagets defensiv är dock inte lika framgångsrik som offensiven. Laget har släppt in 43 mål på 14 matcher och i SHL har bara de fem sämst placerade lagen släppt in fler mål. 

Och Johan Pennerborn menar att offensiven kan stjälpa defensiven. 

– Jag tänker ofta i de banorna tillsammans med mina tränarkollegor. Vi får gärna göra 20 mål färre, om det innebär att vår defensiv är lika bra som i fjol. Det är en balansgång och det ena ska inte ta av det andra. Men vi ska spela ishockey. Många av de lag som vinner saker har ett eget spel och bygger på det, mer än att man spelar på motståndarnas misstag, säger han. 

Lagkapten Linus Johansson ger sin syn på varför Färjestads offensiv fungerar så bra: 

– Vi har en bra avvägning och har haft bra backar som satt i gång spelet och hängt med upp i anfallen. Vi har också extremt skickliga offensiva spelare. Vi vågar spela och ha ett mönster, men inte för tydligt, säger han. 

Vad har FBK offensivt som de andra lagen saknar?

– Frölunda har till exempel Ryan Lasch som kan göra otroliga saker och på det sättet göra skillnad. Vi kanske inte ritar upp exakt hur det ska vara utan har mer våra linjer och blir inte så inrutade tack vare det. Det är roligt att kolla på Färjestad och det blir inte så stelfruset. 

Noterbart är att tolv av Färjestads 59 mål under årets säsong kom i storsegern mot Oskarshamn (12–0). Men även om de målen tas bort från statistiken har Karlstadslaget gjort tredje mest mål av alla lag. 

Läs mer: 116 miljoner i eget kapital: ”Färjestad börjar bli som Malmö FF”