Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Finland är juniorvärldsmästare

Finland jublar efter att Mikko Rantanen gjort 3–2 i slutet av tredje perioden.
Finland jublar efter att Mikko Rantanen gjort 3–2 i slutet av tredje perioden. Foto: Markku Ulander/AP

Finland har världens bästa hockeyjuniorer och vilken hockeyfest det blev i Hartwall arena på tisdagskvällen.

På isen jublade de nyblivna världsmästarna och på läktaren grät fansen efter den minst sagt spännande JVM-finalen mellan Finland och Ryssland.

Om Finlands superkedja var osynlig i semifinalen mot Sverige kom de att som vanligt att spela en viktig roll i tisdagskvällens JVM-final i Hartwall arena i Helsingfors.

Visserligen var kedjan med Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi spelmässigt lite upp och ner men vad spelade det för roll när de gjorde viktiga mål.

Patrik Laine gjorde 1–1 målet i tredje periodens första minut och Sebastian Aho såg till att Finland än en gång hämtade upp ett underläge när han i mitten av den tredje perioden kvitterade till 2–2.

När det var knappt tre minuter kvar av ordinarie tid trodde många att guldmålet kom när lagkaptenen Mikko Rantanen gav Finland ledningen för första gången i finalen, men med bara 6,9 sekunder kvar av ordinarie tid kvitterade Ryssland.

De finska juniorerna visade dock prov på mental styrka när fixade guldet i förlängningen.

Inte ens två minuter var spelade när Kasperi Kapanen fick hela Hartwall arena att explodera. Hans 4-3-mål innebar att Finland vann JVM-guld inför hemmapubliken. Ett bättre slut på en lyckad JVM-turnering är svårt att hitta.