Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/finland-forlorade-efter-domarkaos-i-vm-finalen/

Ishockey

USA vann VM-guld – Finland hann fira efter domarkaos

Bild 1 av 3 USA firar VM-guldet.
Foto: Mikko Stig/Lehtikuva/AP
Bild 2 av 3 Susanna Tapani satte Finlands första mål.
Foto: Mikko Stig/AP
Bild 3 av 3 Finland firar segern – innan målet dömdes bort.
Foto: Mikko Stig/Lehtikuva/AP

Finska spelare grät jubeltårar över sitt första VM-guld någonsin – trodde de.

Strax inleddes en över sju minuter lång videogranskning, som slutade i att Damlejonens sudden-deathmål dömdes bort.

Istället vann USA en hyperdramatisk VM-final i ishockey på straffar.

Rätta artikel

De finska spelarna kastade utrustningen i luften och grät, publiken på läktarna jublade. Petra Nieminens mål i förlängning såg ut att ha gett dem landets första VM-guld på damsidan någonsin. Dessutom på hemmaplan. Men det godkändes inte. 

Frågan tycktes vara huruvida den amerikanska målvakten Alex Rigsby blivit pååkt i målsituationen. När målet dömdes bort efter över sju minuters överläggning var domarna fortfarande inte klara. Det tog ytterligare flera minuter att fastställa om någon skulle visas ut.

Logiken bakom beslutet som togs var inte lätt att förstå. Till slut fick den amerikanska målvakten två minuters utvisning och Finland powerplay, trots att det var Finlands mål som dömdes bort. 

”Bortdömt mål i amerikanskt nät och amerikansk utvisning? Förstår inte”, skriver Finlands president Sauli Niinistö på Twitter.

https://twitter.com/niinisto/status/1117519518023200768

De sista minuterna av förlängningsperioden kunde sättas igång, men inget mål kom, och matchen gick till straffar. Där avgjorde USA.

Medan valvakorna pågick efter det finska riksdagsvalet på söndagen hade finländarna alltså en annan dramatisk kamp att följa från VM-finalarenan i Esbo.

Länge handlade det om att Finland stod emot. Noora Räty i målet storspelade, framför henne kastade sig Damlejonen stundtals framför amerikanska puckar i första och andra perioden. 

Trots en anstormning från USA dröjde det till slutet av andra perioden innan ett ledningsmål till slut kom. Med mindre än fem minuter kvar sköt Annie Pankowski med ett handledsskott 1–0. För första gången i matchen var Noora Räty chanslös.

Men Finland svarade nästan direkt. Susanna Tapani satte 1–1 mindre än tre minuter senare.

Spelet jämnade ut sig. I tredje perioden lyckades finskorna effektivt manövrera ut USA:s anfallsspel, och amerikanskorna kom till få avslut. Perioden blev mållös, och matchen gick till förlängning.

Sju minuter in i sudden death åkte Damlejonen på en utvisning, när Venla Hovi fick två minuter för tripping. Innan de var över hann Räty göra ännu en jätteräddning, liggandes ner på mage, innan perioden övergick i domaröverläggningar.

Kanada, som för första gången någonsin missade VM-finalen efter att ha förlorat mot Finland i semi, krossade tidigare på kvällen Ryssland i bronsmatchen där de vann med 7–0.