Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/finlandska-supertalangen-som-ska-fralsa-new-york/

Ishockey

Finländska supertalangen som ska frälsa New York

Kaapo Kakko är Finlands nästa superstjärna i ishockey och tippas väljas som en av de första namnen i NHL-draften i juni. Foto: Lukasz Laskowski/TT

BRATISLAVA. Det finns många talangfulla tonåringar – men det finns bara en Kaapo Kakko.

18-åringen från TPS Åbo har tagit VM-publiken med storm.

Nästa säsong tänker han ta över New York, om han nu inte hamnar i New Jersey i stället.

Rätta artikel

– Han har egentligen lite av allting. Han är tekniskt skicklig med ett bra skott. Han är bra på skridskorna och har en fantastisk blick för spelet. Dessutom har han modet att göra nästan vad som helst på isen, säger Filip Saxén, sportchef på Hufvudstadsbladet.

– Om jag ska jämföra Kakko med en svensk spelare så är han lite av en Peter Forsberg-typ. Han har samma inställning som Forsberg hade.

– Som i måndagens VM-match mot USA när han mötte rutinerade NHL-backar. De försökte rubba honom med fysiskt spel, men han bara njöt av det och såg till att hela tiden skydda pucken.

I februari i år fyllde Kaapo Kakko 18 år. Då var han redan dubbel världsmästare. 

Förra våren var han med och vann U18-VM, och i januari i år gjorde Kakko det avgörande målet i finalen mot USA i slutminuten när Finland vann JVM-guld.

Under klubbsäsongen med TPS Åbo, där han fått sin hockeyfostran, svarade han för 22 mål och 16 assist på 45 matcher.

– Han njuter verkligen när han är ute på isen. Det ser man under VM, och det har man sett under hela säsongen i TPS. Där har det också varit tydligt att när det är viktiga matcher tänder han till lite extra på det där sättet som stora spelare gör.

Efter matchen mot USA – där Finland tog en poäng – berättade Kaapo Kakko om känslan att möta sina framtida motståndare. 

Svaret visar att även om han redan nu uppträder som en seniorspelare på isen, så är han fortfarande bara tonåring.

– Det var härligt att spela i dag. Inte minst för att jag fick möta spelare som jag tidigare bara mött i NHL19, sa han i mixade zonen efter matchen.

När Kaapo Kakko var 13 år fick han ett överraskande besked. 

Ett blodprov visade att han hade diabetes typ 1 och var allergisk mot gluten.

Det gör att han måste vara extra noggrann med den mat han får i sig.

– Han har inte pratat speciellt mycket om det utan sagt att det inte påverkar honom som spelare, säger Filip Saxén.

Att det går alldeles utmärkt att lyckas som hockeyspelare även om man har diabetes har bland annat Montreals Max Domi och Färjestads Linus Johansson visat.

VM-matchen mellan USA och Finland var också en match i matchen mellan USA:s Jack Hughes och Finlands Kaapo Kakko.

I juni möts de på nytt i NHL-draften.

Hughes är tippad att gå som etta, och hamna i New Jersey som får välja först, och Kakko som tvåa. 

Det skulle i så fall innebära att den 18-årige finländaren hamnar i New York Rangers och blir klubbkompis med Henrik Lundqvist.

I och med Kakkos succé på VM-isen höjs röster för att Kaapo Kakko borde väljas först, men Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén tror dock att det blir New York Rangers för 18-åringen för TPS Åbo.

– Draften handlar inte om vem som är bäst just nu, utan vem som kommer att vara det på sikt. Jag tror inte att scouterna, som har följt Hughes och Kakko i flera år – och som hela tiden haft Hughes först – kommer att tänka om på grund av de här turneringarna, säger Filip Saxén.

– Men att gå som tvåa tror jag kan bli perfekt för Kakko. Med tanke på den ombyggnad som New York Rangers genomför kan det vara helt rätt tid för honom att komma till klubben, och bli en viktig del av den förändringen.

Filip Saxén fortsätter med ett skratt:

– Och utanför rinken kanske det är trevligare att vara i New York än i New Jersey.

Kaapo Kakko är den senaste modellen från den finländska talangfabriken, men han sällar sig till en allt växande skara. 

De senaste åren har Finland fått fram en rad duktiga spelare.

Det är ingen tillfällighet. I stället är det ett medvetet arbete som inleddes för drygt tio år sedan som nu ger utdelning.

– Tidigare var den finländska prototypen för hockeyspelare den ödmjuka grovjobbaren som med ödmjukhet och bra inställning gjorde att de klarade sig bra. Det resulterade i att Finland under en lång tid inte producerade något annat än spelare för tredje- och fjärdekedjorna i NHL, säger Filip Saxén.

– Förbundet insåg att Finland började halka efter i utvecklingen. Vi klarade oss fortfarande rätt bra genom att ha ett starkt lag – något som alltid varit en finländsk styrka – men i längden skulle inte Finland klara av att hålla sig kvar i toppen utan riktigt bra spetsspelare.

Så det finländska hockeyförbundet kallade till seminarium där tränare och beslutsfattare inom finländsk hockey deltog.

Något som kan jämföras med när Svenska ishockeyförbundet i början på 2000-talet genomförde den framgångsrika Juniortema-utredningen.

Efter det seminariet gjorde finländsk hockey en kursändring.

– Sedan dess har man satsat miljontals euro på juniorutveckling i klubblagen som finansieras av förbundet. Det har varit frågan om individuell träning som skotträning och teknikträning för att att få fram individuellt skickliga spelare genom att uppmuntra deras kreativitet, säger Filip Saxén.

– Förändringen var nödvändig. Utan den hade vi inte fått fram spelare som Mikko Rantanen, Patrik Laine, Sebastian Aho och nu Kaapo Kakko.

– De är alla visserligen exceptionella talanger, men nu har de också fått möjlighet att utveckla den talangen på ett bra sätt under juniortiden.

Efter en intensiv start på VM med tre matcher på fyra dagar mot toppmotstånd har Finland – i likhet med Tre Kronor – matchledigt i två dagar.

På torsdag väntar Danmark i den fjärde gruppspelsmatchen för Finland som spelar sina VM-matcher i Kosice.

På förhand var det finländska VM-laget rejält nederlagstippat men efter segrar mot Kanada och Slovakien, och en poäng mot USA, har Finland nu chansen att vinna gruppen.

Kaapo Kakko har gjort fem mål på tre matcher. Nu väntar något enklare motstånd i de fyra återstående matcherna.

Det kan tyda på att vi får se tonåringen måljubla även den här veckan.

Läs mer: Storstjärnor och supertalanger – här är lagen i VM