Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

”Foppas” Colorado slog Detroit inför drygt 43 000 åskådare

Peter Forsberg och Matthieu Dandenault.
Peter Forsberg och Matthieu Dandenault. Foto: Doug Pensinger/AFP

Tampa. Peter Forsberg bidrog till Colorados seger i veteranmatchen ute mot Detroit i Denver inför 43.319 åskådare. ”Foppas” största publik någonsin, då han assisterade till ett mål när Colorado vann med 5–2.

Claude Lemieux tacklade Kris Draper i finalen i Western Conference 1996 in i sargkanten. Draper hamnade på sjukhus med bruten käke.

Efter den matchen blev de kommande årens möten mellan Colorado och Detroit tuffa, våldsamma och blodiga uppgörelser.

Innan lagen möts igen i dag, lördag, på basebollarenan Coors Field i Denver, drabbade klubbarnas veteraner samman i natt. Tio spelare i lagen har valts in i Hockeyns Hall of Fame.

Många av de som möttes i ett flertal matcher i slutet av 90-talet, stod återigen ansikte mot ansikte.

Claude Lemieux var där igen.

Så även Kris Draper.

Det var inga knytnävar inblandade den här gången, men ändå en väldigt fysisk match. Inte med tacklingar, men båda lagen gav allt.

– Båda lagen ville vinna. Det var ju till och med backchecking, konstaterar Brendan Shanahan efter matchen till NHL Networks.

Många av spelarna hade förberett sig ordentligt inför det här mötet. Patrick Roy, Colorados målvakt, avslöjade bland annat att han hade 18-20 träningar under bältet.

Det kom också en jättepublik på 43.319 åskådare.

Tre svenskar fanns på isen. Nicklas Lidström och Tomas Holmström i Detroit.

I Colorado var nummer 21 åter på isen och Peter Forsberg såg också till att det rasslade till i nätet första gången.

”Foppa” kom runt på högerkanten och spelade perfekt in till Valerij Kamenskij.

– Det här var en kväll som blir svår att slå. En match som väckte många minnen. Det räckte ju bara att titta sig omkring vilka som satt på bänken i båset, säger Foppa, som också berättade att det var en del snack på isen.

– Jag snackade mest med de andra svenskarna, men det var lite spänt på isen. Speciellt på slutet. Det var en otrolig rivalitet mellan de här lagen.

Stjärnorna i Detroit svarade direkt på Colorados 1–0. Steve Yzerman och Brendan Shanahan, numera general manager i Tampa Bay Lightning respektive president i Toronto Maple Leafs, sågade sig fram. Yzerman droppade till Shanahan, som sköt och sedan var Yzerman på plats för att slå in returen bakom Patrick Roy, numera huvudcoach för Colorados NHL-lag.

Roy gjorde 20 räddningar och släppte bara ett mål då han inledde matchen. PÅ lördagskvällen är han tillbaka på arenan och leder sitt NHL-lag mot Detroits.

Colorado gick ifrån till 4–1 efter mål av Joe Sakic, Milan hejduk och Ray Bourque.

I tredje perioden fick Tomas Holmström chansen på en straff. Men han missade sitt backhandskott.

Strax därefter kunde dock Igor Larionov spela fram Shanahan till 2–4 innan Stephan Yelle fastställde slutresultatet till 5–2.