Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/forbundet-ska-ersatta-spelarna-vi-lovade-att-fragan-kommer-att-losas/

Ishockey

Förbundet ska ersätta Damkronorna: ”Vi lovade att frågan kommer att lösas”

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt. Foto: Christine Olsson/TT

Under torsdagen hölls ett möte mellan ishockeyförbundet och spelarfacket Sico för att diskutera Damkronornas bojkott.

Tommy Boustedt säger till SVT att förbundet kommer lösa frågan om förlorad arbetsersättning till spelarna.  

– Vi har fått från förbundet att de ska lösa det, säger Sicos Klara Stenberg. 

Över en vecka har gått sedan samtliga 43 uttagna spelare valde att tacka nej till spel i landslaget

Damkronorna menar att det är ekonomiskt omöjligt för dem att delta i landslagsverksamheten efter att man förlorat ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK) och i dag existerar ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst när spelarna‚ som ofta har jobb vid sidan av sporten, kallas till landslagsspel. 

I tisdags uttalade sig förbundets ordförande Anders Larsson, som varit på tjänsteresa i Asien, om konflikten för första gången.  

– Det är viktigt också att vår organisation förstår vad problemen är så att vi kan lösa dem, sa Larsson i intervjun.

Han berättade även att generalsekreterare Tommy Boustedt bokat in ett möte med spelarfacket Sico för att diskutera ärendet. 

Under torsdagen hölls mötet som avslutades under den sena eftermiddagen. Tommy Boustedt berättar för SVT att det var ett positivt möte mellan parterna. 

– Rent allmänt var det konstruktivt och bra. Det var många bra frågor från dem och jag hoppas att vi klarade av att svara på ett lika bra sätt som frågorna var konstruerade. Men enligt representanterna från Sico var de nöjda med svaren så länge, men än så länge har vi inget färdigt avtal, säger Boustedt till SVT

Sico har enligt Boustedt fått i uppdrag att till nästa vecka konstruera ett förslag till ett treårigt avtal. 

En central del i konflikten mellan landslagsspelarna och förbundet är den förlorade arbetsinkomsten. Förbundets hållning har tidigare varit att SDHL tagit över det ansvaret som en följd av att ligan tagit över de kommersiella rättigheterna. 

Men nu ska förbundet ha ändrat ståndpunkt i den frågan. 

– En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet, säger Boustedt till SVT och han bekräftar att förbundet ska ersätta spelarna. 

– Ja, på något sätt. Vi är ju många parter i det här, men vi lovade att se till att den frågan kommer att lösas. 

Klara Stenberg på Sico bekräftar Boustedts utsago från mötet men säger att man inte kommit fram till någonting konkret då inget ännu är påskrivet. 

– Men, vi har fått från förbundet att de ska lösa förlorad arbetsinkomst. Det har vi fått konkret. Sedan har vi sagt att vi vill teckna ett långsiktigt avtal mellan Sif (Svenska ishockeyförbundet) och Sico. Där är det de viktiga bitarna med bonusar, den viktiga försäkringsfrågan, förlorad arbetsinkomst och även mjuka värden som bemötande som är viktiga bitar, säger Stenberg. 

Torsdag nästa vecka är ytterligare ett möte inbokat men det är inte troligt att ett färdigt avtal kommer finnas då. 

– Jag tror inte någonting kommer vara klart då, utan det är mer för att vi inte ska släppa den här frågan utan detta ska göras ordentligt från grunden. Vi vill få till ett bra avtal som inte blir ett hafsverk men vi vill hålla en bra dialog så att inte den här pucken släpps. 

Utöver Damkronornas krav om förbättrade ekonomiska förutsättningar, har de även lyft flera exempel där de inte känt sig väl bemötta från förbundshåll. 

Vad sade förbundet om respektfrågan? 

– Jag vill inte gå in på det för mycket. Men förbundet medger att de har haft en brist i sin kommunikation. Det är skönt att de ser det, att de vill förbättra sig och tycker det är en viktig fråga att ha ett damlandslag, säger Stenberg. 

– Det är viktigt för Sverige att vi har starka, kvinnliga förebilder som unga flickor kan se upp till. Att de vill spela ishockey och att det är det finaste man kan göra är att spela i landslaget. 

Spelarna Erika Grahm och Johanna Fällman var med på mötet. 

– Det var ett bra möte, ett första möte av flera som kommer behövas. Det kändes som att båda parter var positiva och att vi hade en bra dialog som var givande. 

 

Läs mer: Johan Esk: En familjeterapeut krävs efter alla självmål i hockeybråket 

Läs mer: SHL:s krav: Visa hur pengarna till Damkronorna används 

Läs mer: Winberg: Vi vill att förbundet visar att vi räknas