Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Fördel AIK efter bjudning

Emil Lundberg jublar efter det avgörande 2–1-målet.
Emil Lundberg jublar efter det avgörande 2–1-målet. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

AIK har skaffat sig ett grepp om den allsvenska finalserien.

Det tack vare ett segermål i spel tre mot fem.

– Det var ett misslyckat skott som gick in, säger AIK:s Emil Lundberg som gjorde det avgörande 2–1-målet.

– Jag fick egentligen inte i väg skottet som jag ville. Pucken la sig på högkant och jag fick inte riktigt träff på den, men det funkade ändå den här gången, fortsätter han med ett leende.

Det här var lördagskvällen när AIK skulle utnyttja sin hemmafördel i den allsvenska finalen mot Tingsryd.

Båda lagen hade vunnit sina respektive hemmamatcher vilket gjorde att den tredje finalmatchen på förhand kändes som matchen som skulle avgöra vilket lag som skulle vinna finalserien.

Om det blir så återstår att se.

Men klart är att AIK skapat sig ett bra utgångsläge inför fortsättningen. I och med två raka hemmasegrar leder AIK finalserien med 2–1 i matcher.

Vägen fram till lördagens seger var dock inte okomplicerad.

Hemmalaget AIK inledde matchen piggast och tog också ledningen i den åttonde minuten tack vare mål av Jesper Frödén.

Målet föregicks av en anmärkningsvärd situation.

Gästande Tingsryd hade i spel i numerärt överläge haft ett skott mot mål som domaren deklarerade skulle videogranskas vid nästa avblåsning. Avblåsningen dröjde dock vilket gjorde att AIK både hann bli fulltaliga och göra mål innan situationen kunde granskas.

Hade Tingsryds puck bedömts som inne i mål hade det inneburit att AIK:s mål inte godkänts, men efter att domaren Patric Bjälkander konfererat med videodomaren kom beskedet att Tingsryds puck tagit i målramen och AIK:s mål räknades därmed.

Andra perioden kom att präglas av utvisningar.

Bland annat fick AIK:s Eric Norin matchstraff efter en crosschecking, och det var i slutet på den utvisningen som Tingsryds kvitteringsmål kom. Forwarden Eric Castonguay lurade bort AIK:s försvar innan han avslutade med ett skott i mål.

– Det är tajta matcher och vi vet att utvisningar mycket väl kan avgöra inte bara matcherna utan hela finalserien. Därför är det lite odisciplinerat av oss att ta så många utvisningar, säger Emil Lundberg.

Utvisningarna kom helt riktigt att avgöra den tredje finalen, men på ett oväntat sätt.

Tingsryd inledde den tredje perioden med två man mer, men då hände det som ingen hade räknat med. I stället för ett ledningsmål av gästerna fick Emil Lundberg publiken att jubla när han i spel tre mot fem efter bara 24 spelade sekunder av tredje perioden gjorde 2–1 till AIK.

– Jag ser att deras back inte har någon att spela vidare pucken till och jag försöker sätta press på honom och han blir lite stressad. Jag får en klubba på pucken och får ett friläge. Jag hann inte tänka så mycket men känslan när pucken gick in var riktigt skön, säger Emil Lundberg.

Det blev matchens sista mål och box play var verkligen AIK:s grej den här lördagen. Både herrarna och damerna vann sina matcher tack vare mål i numerärt underläge.