Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Förlamad efter nyårsmatch – nu stöttar hockeyvärlden Laing

Denna Laing, i mitten.
Denna Laing, i mitten. Foto: Tim Clayton/Corbis

Denna Laing föll och blev förlamad när hon var med och skrev hockeyhistoria på nyårsaftonen. Den tragiska händelsen har gripit tag i även de utanför hockeyn i Nordamerika.

Nu har hon skickat en hälsning till alla som följer hennes öde.

Boston Pride och Montreal Canadiennes blev de två första damlagen att vara med i Winter Classic-evenemanget med en hockeymatch utomhus mitt under säsongen.

Den här gången hölls evenemanget på New England Patriots hemmaarena Gillette Stadium i Foxborough. Matchen spelades på nyårsaftonen, dagen innan NHL-lagen Boston Bruins och Montreal Canadiens drabbade samman.

I slutet av första perioden föll 24-åriga Denna Laing på en klubba och for med huvudet före in i sargen. Hon blev liggande på isen och fick bäras ut på bår.

Efter en tid på sjukhus konstaterades det att hon drabbats av svåra skador på ryggraden. Känsel i benen är borta och rörligheten i armarna begränsad.

Denna Laing tappade även talförmågan inledningsvis, men på tisdagen lades en kort videohälsning ut på twitter där hon hälsade alla som stött henne med orden ”Hello! I’m back”.

”Vi skapade historia den där dagen och jag vill inte ta tillbaka några av de ögonblicken. Jag hade länge letat efter en ny utmaning, även om jag aldrig kunde tro att det skulle bli så här”, hälsade hon via Facebook och underströk att skadan inte förstörde ”den bästa dagen i hennes liv”.

Foto: Michael Dwyer/APFoto: Michael Dwyer/AP

En rad hockeyprofiler, spelare och ledare ända upp till NHL:s högste boss Gary Bettman har uttalat sitt stöd för Denna.

Damlag över hela Nordamerika har lagt ut bilder på sig själva i sociala medier när de formerar sig som nummer 14 på isen, Dennas nummer när hon spelade för Princeton.

Alla lag i NWHL kommer att ha hennes nummer 24, som hon hade i Boston, på sina hjälmar resten av säsongen.

– Vi har fått överväldigande kärlek och stöd från oräkneliga vänner och familjer, hälsar Dennas föräldrar via AP.

Travis Roy, tidigare spelare för Boston University, som förlamades 1995 elva sekunder in i sitt livs första collegematch, har också erbjudit sin hjälp.

– Hockeyfamiljen ska se till att Denna får den hjälp hon behöver och att det ska bli bästa möjliga utfall av det här, säger Travis till AP.

Det har startats en hemsida där man kan få senaste nytt kring Denna, men också donera pengar för att bli en del av den växande skara – The Denna Gang – som vill vara med och stötta henne efter olyckan när hon utövade den sport hon älskade allra mest.