Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Formbesked av Leksand

Johan Porsberger jublar efter sitt 2–0-mål.
Johan Porsberger jublar efter sitt 2–0-mål. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Leksand slog HV 71 med 2–1 och efter fem raka förluster blev Mattias Ritola äntligen vinnare med sitt nya lag.

– Grymt skönt, men jag har aldrig tvivlat på att vi skulle kunna vända trenden. Inte med dessa spelare i laget, sade en leende Mattias Ritola efter matchen.

Många har väntat på Ritola-effekten sedan han, med buller och bång, kom till Leksand i slutet av januari. Här var spelaren som skulle bidra till att lyfta Leksand.

Resultatet blev en djup formsvacka för dalalaget som när landslagsuppehållet inleddes hade förlorat åtta av de nio senaste matcherna och förmodligen sett tåget gå till en plats ovanför kvalstrecket.

Dessutom blev landslagsuppehållet en extra plåga för Mattias Ritola som blev magsjuk i tre dagar, precis under den period laget skulle byggas upp igen.

– Det var bara att acceptera. Det har gått mycket sjukdomar i hela Dalarna. Samtidigt har jag aldrig tvivlat på det här laget. Detta är killar som blev så nedtryckta i inledningen av serien och sedan kunde resa sig. Då är det självklart att de kan resa sig igen, säger Mattias Ritola.

Mot HV 71 skapade dessutom tränaren Per-Erik Johnsson en ny kedja med Oskar Lang, Jesper Ollas och Mattias Ritola för att få fart på nyförvärvet.

Redan efter 2.45 kom resultatet. Efter ett imponerande klapp-klapp-spel med flera passningar från egen zon, gjorde Oskar Lang 1–0 efter assist av just Jesper Ollars och Mattias Ritola.

– Vi gjorde precis så som vi bestämt oss göra att göra och det gav resultat. Naturligtvis var det också en perfekt start för självförtroende när det gäller vår kedja, säger Mattias Ritola.

Målet gav Leksand en kick som sedan dominerade klart i två perioder. Topplaget HV 71 ska vara glad att det bara stod 2–0 till Leksand i andra periodpausen.

Detta var 40 minuter där den lilla publiken (första gången hemmaklacken inte kunde fylla sin läktarsektion) kunde se ett nytt Leksand som förvaltat speluppehållet bra.

Men i sista perioden blev det kris för dalalaget. HV 71 lyfte sig och pressade så mycket att Leksandstränaren Per-Erik Johnsson tvingades ta timeout redan efter 4.17.

Leksand klarade sedan pressen och tog tre viktiga poäng, mycket tack vare att Leksandsmålvakten Henrik Haukeland spelade riktigt bra.

Nu tog Leksand in två poäng på Örebro som förlorade mot Skellefteå. Men det signalerade Mattias Ritola var av mindre betydelse inför de tio omgångar som återstår i grundserien:

– Vi får se om det blir kval eller inte. Det här var en seger som gav en viktig boost i laget samt mycket självförtroende. Det betydde mest. Vi är på rätt väg.