Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Från krislag till hetast i SHL

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från krislag till hetast i SHL. Brynäs har vänt en av klubbens sämsta säsongstarter genom tiderna till att vara formstarkast i serien.
Senaste offret – hårt pressade bottenlaget Färjestad (5–2).

– Vi har börjat varva upp. Hela laget sliter som djur, det är därför vi får de här resultaten med oss, säger Anton Rödin.

Han gjorde ett mål och fick två assistpoäng när Gävlelaget spelade hem fjärde raka segern.
Det var dessutom fjärde raka matchen med fyra mål eller fler.

Något som såg helt omöjligt ut för bara två veckor sedan.

Då hade Brynäs ett målskytte på sparlåga och endast en seger på de fem första matcherna. När målvakten Bernhard Starkbaum bjöd på höstens märkligaste tavla mot Luleå den 26 september kändes botten nådd. Det var den också. Orsaken?

– Att vi har lagt in en till växel och slängt in fler puckar på mål. Det har belönats – hittills.

Det låter väldigt enkelt och brukar väl krävas mer än så?

– Det kan man tycka men slänger du in puckarna där, det är då du gör målen. Svårare än så behöver det inte vara. Sedan lägger vi in dem där samtidigt som vi trycker på med folk. Vi gör våra mål inom två meter från mållinjen, konstaterar Rödin.

Färjestad borde kanske köra den lektionen nonstop på vägen till Örebro där man har ny match redan på lördagen.

För där Brynäs leker fram kreativ hockey samtidigt som man grovjobbar i ett högt tempo och hittar lägen ur ingenting krånglar Färjestad till det, sumpar chanser och bjuder motståndarna på alldeles för enkla mål.

Som vid Brynäs 2–1-mål då Färjestadsbacken Oliver Kylington skulle rensa men i stället gav pucken till Alexander Lindgren som elegant serverade en helt fri Ollas i slottet.
Nu blev det rätt spännande ändå – ett tag.

Brynäs spelar med visst övermod, bjöd in Karlstadslaget i matchen och Färjestad fick rejält häng efter reducering till 3–2 i slutet av andra.

Men den spänningen dödades av Bernhard Starkbaums kalasräddning, följt av en spelvändning avslutad med 4–2 av Greg Scott i början på tredje.

Då gick luften ur gästerna konstaterar Färjestadsforwarden Rickard Wallin:

– Det målet blev väldigt avgörande. Vi var på väg att äta oss in i matchen där men mål gör man, de förtjänar man inte och just nu så gör vi inte mål. Så medicinen är väl bara att vara noggrannare med detaljer och spela effektiv hockey. Det är ett tufft läge, det finns inte utrymme för att spela snyggt just nu.