Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/frolunda-avgjorde-i-slutronden-mot-leksand/

Ishockey

Frölunda avgjorde i slutronden mot Leksand

Frölundas Johan Sundström grattas efter 2-4 målet. Foto: Ulf Palm/TT

Nu levererar Frölundas nyförvärv Johan Sundström avkastning på investerat kapital.

Ett mål i den senaste matchen mot Färjestad följdes nu upp av två viktiga mål som betydde att Frölunda slog Leksand med 4–2.

TT Text

I de senaste tre-fyra matcherna har han varit vår främste center. Han gör skillnad offensivt. Jag är nöjd med att han nu ser så bra ut så tidigt på serien, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Inför den här säsongen kom Johan Sundström till Frölunda från KHL med uppdrag att stärka anfallsspelet. Efter en mer anonym inledning har det nu lossnat med besked.  

– Jag har fått utdelning i de senaste matcherna och ser att pucken går in. Det skapar en trygghet i mig, säger Johan Sundström, som gjorde två matchvinnande mål mot Leksand.

Det viktigaste var hans kvittering i andra perioden. Leksand pressade Frölunda när Jon Knuts gjorde 2–1. Då tände Johan Sundström till. Direkt i nästa byte tog han pucken från Leksandsbacken August Berg och gjorde själv 2–2.

Man blev smått förbannad när vi plötsligt låg under. När de gjorde 2–1 tänkte jag att det var viktigt att snabbt studsa tillbaka och inte ge Leksand mer. De var ju på hemmaplan, hade bra stöd av publiken och sköljde över oss. Därför var 2–2-målet så viktigt för oss, säger Johan Sundström.

I tredje perioden gjorde han sedan 4–2 som sänkte Leksand och nu har verkligen Johan Sundström självförtroende.

– Jag har visserligen var trygg sedan jag kom i maj. Har också skjutit och skapat tidigare, men nu går den in och det betyder mycket, menar Johan Sundström.

Han spelar nu i ett Frölunda som efter två inledande förluster har vunnit fem raka matcher.

Johan Sundström förklarar lagets framgångsrecept:

– Vi har fyra kedjor som producerar framåt och vill stänga matchen bakåt. Det finns ingen uttalad första, andra, tredje och fjärde kedja. Vi är ett fyrakedjors-lag med bra backar och målvakter. Nu är vi jobbiga att möta.

Det kan Leksand intyga. Men det stora problemet för leksingarna är lagets dåliga powerplay. Den här säsongen har Leksand spelat powerplay vid 25 tillfällen och bara gjort två mål. Mot Frölunda hade laget fyra sådana tillfällen och lyckades inte skjuta många skott på mål.

Nu är Leksands tränare Roger Melin självkritisk:

– Det kanske har varit lite för dåligt tålamod från coacherna som bytt mycket i uppställningarna. Nu måste vi hitta en uppställning vi tror fullt ut.

Roger Melin fortsätter:

Vi jobbar konstant på detta. Men ibland kan det vara lättare att släppa och bara låta det vara och skjuta. Då kanske det lossnar mer. Nu grubblar vi så mycket att det sätter sig i skallen.