Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/frolunda-hack-i-hal-med-farjestad-under-2000-talet/

Ishockey

Frölunda hack i häl med Färjestad under 2000-talet

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist lyfter Le Mat-bucklan i Globen efter 6–2-segern mot Djurgården i den sjätte och sista finalmatchen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Frölunda är med femte SM-titeln hack i häl med Färjestad under 2000-talets guldjakt. De rivaliserande F-hockeyklubbarna har fyra guld vardera sedan millennieskiftet.

Karlstadslaget kan stoltsera med fem fler SM-silver, men Göteborgsklubben har vunnit CHL tre gånger och dessutom tagit dubbeln i år och 2016.

Rätta artikel

Vilken hockeyklubb är då bäst historiskt? Djurgården är svaret om man räknar sedan 1922. Tittar man från slutspelets start 1975 och även under 2000-talet blir svaret Färjestad. Och under 2010-talet ligger Skellefteå AIK i topp.

När Frölunda i torsdags kväll i Globen i Stockholm säkrade SM-guldet blev Göteborgsklubben den fjärde som tagit två guld under senaste decenniet. De övriga är Skellefteå AIK, HV71 och Växjö. Men eftersom Skellefteå har spelat ytterligare fem finaler hamnar klubben i topp när DN sammanställer finalerna efter 2010-talets sista finalserie.

Räknar man hela 2000-talet kom Frölunda i och med segern med 4–2 i matcher mot Djurgården upp på fyra guld, samma som Färjestad och HV71. Men Karlstadsklubben har sex silver mot ett för Frölunda respektive HV71.

Frölunda är dessutom den enda klubb som lyckats vinna den europeiska turneringen Champions Hockey League (CHL) och SHL samtidigt. Den här säsongen skedde det dessutom för andra gången. Första gången var 2016.

Om man räknar sedan säsongen 1975/76 när den första Elitserien, nuvarande Svenska hockeyligan (SHL), inledde slutspelet, hamnar dock Frölunda bara på femte plats. Sedan dess är Färjestad överlägset bäst.

Karlstadsklubben har spelat 19 av 45 finaler. Av dessa har nio slutat med guld.

Näst bäst sedan 1975 är Djurgården och Brynäs med 13 respektive tolv finaler. Både Stockholmsklubben och Gävleföreningen har samlat ihop sex guld.

Om man går tillbaka till 1922 och tar med det seriespel som korade svenska mästare fram till 1974 är Djurgården överlägset de mesta mästarna. Dif har 16 SM-guld, det senaste från 2001, medan Brynäs ligger tvåa på 13 SM-segrar och Färjestad trea med nio. 

Läs mer: Tusentals hyllade guldhjältarna på Götaplatsen