Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Frölunda mot Kärpät i CHL-finalen

Davos Dick Axelsson och Frölundas Joel Lundqvist under CHL-semifinalen.
Davos Dick Axelsson och Frölundas Joel Lundqvist under CHL-semifinalen. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det blir Frölunda mot Kärpät i finalen i CHL-hockeyn.

Frölunda fick nöja sig med 1–1 i returen mot Davos, men det räckte med marginal för att gå till final.

”Jag tror på vår chans. Ingenting är omöjligt”.

Dick Axelsson var enligt Davos hemsida hoppfull inför semifinalreturen, trots 0–5-förlusten på hemmaplan i första mötet. Men den svenska stjärnan i det schweiziska mästarlaget fick snabbt skäl att tänka om.

Bara tre och en halv minut efter nedsläpp tog Frölunda ledningen när Patrik Carlsson tog vara på en retur och med det försvann schweizarnas sista lilla hopp mer eller mindre direkt.
Davos stod visserligen emot bra, kvitterade i mittperioden och lyckades, inte minst tack vare Axelsson, piska upp en smågrinig slutspelsstämning på isen.

Men det ledde samtidigt till en lång rad utvisningar och utklassningen från första mötet gick inte att vända.

För Dick Axelsson slutade återkomsten till Göteborg poänglös, med två utvisningsminuter som enda bidrag i matchprotokollet i Frölundaborg. Den 28-årige landslagsforwarden, med bland annat två säsonger i just Frölunda bakom sig, har nyligen kommit överens med Davos om en förlängning till nästa sommar.

För Frölunda, i final i Champions Hockey League även i fjol (förlust mot Luleå), väntar nu final mot Kärpät på bortaplan i Uleåborg den 9 februari.

Kärpät tog sig till final efter 2–2 i returen och totalt 5-4 i det helfinska semifinalmötet med Lukko. Sverigebekante Mika Pyörälä, tidigare i Timrå, Frölunda och Luleå, och Markus Nutivaara, sköt Kärpäts mål.