Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Frölunda på väg mot ny CHL-final

Foto: Freshfocus/Bildbyrån

Frölunda tog ett jättekliv mot sin andra raka final i Champions Hockey League. SHL:s ledarlag briljerade och vann borta mot Davos med 5–0. Mest av allt glänste målvakten Lars Johansson.

Frölundas succémålvakt, som har 18–1 i matchfacit i SHL, svarade för något av säsongens räddning i slutet av andra perioden.

Trots en sidledsförflyttning räddade han Beat Forsters direktskott med plockhandsken alldeles intill sin vänstra stolpe.

Forster bara skakade på huvudet åt den omöjliga räddningen.

– Det är en målvakt i sin bästa tid. Så gör han alltid mot mig på träningarna, skönt att han gör det mot någon annan också, skojade 2–0-skytten Artturi Lehkonen till SVT.

Ett mål där och det hade blivit match av den första semifinalen. I stället stängde Ryan Lasch tillställningen definitivt med sitt 3–0-mål efter 43 sekunder av tredje perioden.
Lars Johansson tog 20 skott på sin väg mot nollan.

Frölunda gjorde en imponerande insats och tog greppet direkt. Spencer Abbott sköt 1–0 i numerärt överläge i den första perioden och Lehkonen utökade i andra sedan Robin Figren skymt hemmamålvakten Leonardo Genoni.

JVM-backen Jacob Larsson gjorde Frölundas två sista mål.

Eftersom det sammanlagda resultatet efter två matcher – returen spelas kommande tisdag – räknas har Frölunda ett drömläge att nå andra raka finalen i CHL. I fjol fick laget stryk av Luleå i finalen.

Den här gången blir ett av finallagen finländskt. Kärpät vände 0–2 till 3–2-seger borta över Lukko i den första avdelningen av det helfinska mötet.