Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Frölunda vann videogranskningsmatch

Foto: Thomas Johansson/TT

GÖTEBORG. Bara fem mål i grundserien, men när slutspelet inleddes blev det fart på Simon Hjalmarsson. Två mål från Frölundaanfallaren gav 3-0 i första kvartsfinalen mot Skellefteå, de många videogranskningarnas match.

Frölunda vann de många videogranskningarnas match och tog ledningen i kvartsfinalen mot Skellefteå. Till och med Roger Rönnberg tyckte att motståndarna borde ha fått ett av sin bortdömda mål godkänt.

– Jag har en bestämd åsikt att vi har alldeles för svårt att döma mål i svensk hockey, sade Frölundatränaren efter 3–0-segern.

Videogranskningarna blev den stora snackisen efter att Frölunda vunnit den första ronden av fjolårets finalrepris. Skellefteå gjorde två mål i första perioden, men fick båda bortdömda. När domaren Alexsi Rantala ringde för Frölundas räkning i början av tredje perioden dömde han mål.

Till och med Frölundas tränare Roger Rönnberg verkade tycka att motståndarna haft lite väl mycket oflyt med bedömningarna. Vid första målet var en Skellefteåspelare inne i målgården när Pär Lindholm tryckte in pucken, men vid andra tillfället, när Jimmie Ericsson bedömdes ha stört Frölundamålvakten Johan Gustafsson, var det mer tveksamt.

– Det rings på nästan alla mål nuförtiden. Jag tycker att det är en bra regel att vid 50–50-situationer, som vid vårt 2–0-mål, så dömer man mål. Varför inte ha samma regel när det gäller offside i målgården, sade Rönnberg.

Han syftade på hemmamålet som kom att avgöra matchen till de regerande mästarnas fördel. Simon Hjalmarssons klubba var i midjehöjd när han styrde in Mattias Nörstebös skott från blå linjen i början av tredje perioden.

I slutet av andra hade Hjalmarsson även gjort matchens första mål i spel sex mot fem. Det var skön islossning för den kritiserade anfallaren som kom från CSKA Moskva inför säsongen och med bara fem mål och 16 poäng i grundserien haft det trögt.

– Fantastiskt skönt att det lossnade för Simon, sade Rönnberg och erkände att det var målsituationerna som gjorde att matchen tippade över i hemmalagets favör.

Skellefteå tryckte på i tredje perioden och tvingade Johan Gustafsson till några mäktiga parader. I stället för reducering kunde Niclas Lasu sätta slutresultatet i tom bur.

Skellefteås assisterande tränare Fredrik Öberg hade lätt att hålla sig för skratt och menade att målsituationerna var tveksamma.

– Men jag tycker att ”JG” (Johan Gustafsson) faller ganska lätt i den andra situationen, sade Öberg och tyckte att Skellefteå trots förlusten gjorde en klart godkänd insats.

Matchen mellan fjolårets två finalister var jämnare en slutresultatet antydde och med tanke på att de fyra mötena i grundserien slutade 2–2 vore det inte konstigt om det inte blev en jämn matchserie. Skellefteå med sex raka SM-finaler och fyra raka seriesegrar fick slita sig fram till en direktplats i kvartsfinalen. Nu är svensk hockeys dominanter de senaste åren i gungning.

– Läget är oförändrat. Vi måste fortfarande vinna fyra matcher, sade Öberg.

Fakta. Frölunda–Skellefteå

Matchen

Det blev inte oväntat en jämn tillställning där Frölunda började bäst, men där Skellefteå tog över utan att producera särskilt många målchanser. Första målet blev som väntat avgörande och efter att Frölunda ökat på tidigt i tredje orkade Skellefteå spelmässigt, men inte målmässigt.

Matchens lirare

Simon Hjalmarsson, Frölunda - bara fem mål och 16 poäng i grundserien, men nu lossnade det nyförvärvet.

Slutspelskollen

Tufft och grinigt som det brukar vara när det vankas slutspel. I första perioden var det handskarna upp efter var och varannan avblåsning.

Inte fullsatt

Frölunda brukar kunna skryta med lapp på luckan i Scandinavium när det vankas viktiga matcher, men "bara" 9 753 såg den första kvartsfinalen.