Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 13:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/frolundas-power-play-bakom-seger-mot-djurgarden/

Ishockey

Gamla guldhjältar tog Frölunda till seger i match tre

Frölundas Ryan Lasch gjorde ett mål och två assist i den tredje finalmatchen mot Djurgården. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Det är fördel Frölunda i SM-finalen efter seger mot Djurgården med 5–2 i den tredje matchen. Gamla guldhjältar från 2016 kan räcka långt för även tre år senare.

Rätta artikel

Johan Gustafsson var en av Frölundas tongivande spelare när göteborgarna vann SM-guld 2016. Den här säsongen har han fått stå åt sidan för Johan Mattsson och ser ut att vara på väg bort från klubben.

Men först siktar han på ännu ett SM-guld. Gustafsson fick hoppa in när Mattsson blev skadad och såg till att ett hemmalaget kunde gå fram till 2–1 i matcher.

Men det var framför allt Frölundas frejdiga och aggressiva anfallsspel som avgjorde matchen. Poängkungen Ryan Lasch, också han med i guldlaget för tre år sedan, gjorde ett mål och två assist och var tongivande när laget tog sin 15 raka seger på hemmais.

Det blev en sprakande föreställning inför ett fullsatt Scandinavium, där Djurgården inte lyckades upprepa tisdagens starka spel.

Första akten blev en händelserik föreställning som varje idrottspsykolog borde studera. – Vi ser bara åt ett håll, sade Frölundas tränare Roger Rönnberg inför första nedsläpp och menade mot motståndarnas kasse. Och så blev det. Frölunda etablerade en våldsam press och hade redan skapat ett par chanser innan man tog ledningen efter en dryg minuts spel.

Jakob Moverare fick pucken vid blålinjen efter tekning. Hans dragskott letade sig in bakom Adam Reideborn och hemmalaget hade fått precis den start man önskade.

Det var bud på mer och Djurgårdstränaren Robert Ohlsson tog timeout redan efter två minuters spel. Det hjälpte inte mycket för stunden. Frölunda höjde tempot ytterligare och skapade chans på chans men Reideborn och oskärpa i avsluten hindrade Frölunda från att leda med både två och tre mål.

Djurgården såg chockat ut och kom knappt över halva planen med pucken under kontroll.

Sedan vände allt – efter att Axel Jonsson Fjällby missat ett friläge. I anfallet efter skickade Olle Alsing iväg ett skott från distans som letade sig in bakom Johan Mattson. Målet videogranskades för hög klubb på Daniel Brodin framför målet, men godkändes och plötsligt var det ombytta roller. 

Frölunda tappade tempo och självförtroende. Djurgården tryckte på och Jacob Josefson var centimeter från att ge bortalaget ledningen, men det stannade vid 1–1.

– Vi hanterar det inte bra och kommer av oss, sade Jakob Moverare om Frölundas agerande efter kvitteringsmålet.

Frölunda tvingades till ett målvaktsbyte till andra perioden. Johan Mattsson, som fyllde 27 år på torsdagen, blev pååkt i slutet av första perioden och kunde inte fortsätta.

Slutspelets bäste målvakt, som byttes ut i tisdags, inte såg ut att vara sitt rätta jag under den tiden han spela.

Roger Rönnberg var inte nöjd med utvecklingen, trots att Djurgården fick en utvisning efter pååkningen av Mattson.

– Ett bra byte för Djurgården som en tvåa när vi får målvakten skadad, sade Frölundacoachen syrligt till Cmore.

Men även om Johan Gustavson tvingades släppa in första skottet han fick emot sig är han en målvakt att lita på. Och Frölunda inledde den andra perioden precis som den första – med full fart framåt och mål, två stycken till och med.

Brandon Gormley satte 2-1 redan efter 29 sekunder med ett skott som gick via Petteri Wirtanen och ställde Reideborn. Mindre än två minuter senare ökade Samuel Fagemo på till 3–1.

Djurgården var skakat på nytt, men inte utslaget. Jacob Lilja, som spräckte måltorkan i Globen senast, gjorde mål för andra matchen i rad och så ökade intensiteten igen. Men Frölunda hade ännu en växel och tryckte tillbaka Djurgården rejält.

Djurgårdens boxplay har varit dåligt under slutspelet och den tredje finalen blev inget undantag. När Linus Hultström åkte ut i mitten av perioden gjorde Frölunda mål även i sitt andra numerära överläge: Ryan Lasch till Joel Lundqvist och 4–2.

I början av sista akten hamnade även målkungen Lasch i målprotokollet och åter var det powerplay. Då verkade Djurgården redan ha tröttnat och ett inspirerat Frölunda kunde till ackompanjemanget av en hemmapublikens sång defilera mot seger.

Läs mer:

Djurgården åter straffat i boxplay 

Frölundas Mattsson skadad på födelsedagen