Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/fullsatt-pa-hovet-da-gick-aik-upp-i-serieledning-efter-storvinst/

Ishockey

Fullsatt på Hovet – då gick AIK upp i serieledning efter storvinst

AIKs Jesper Frödén grattas. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett fullsatt Hovet, storseger och hockeyallsvensk serieledning. 

För AIK hade lördagen allt.

Serienian Björklöven hade ingenting att sätta emot Solnalaget, som vann med 7–2 och gick om Oskarshamn i tabelltoppen.

Rätta artikel

Det var upplagt för hockeyfest. Inträdet var gratis, Hovet packat till bredden och AIK hade chansen att ta tillbaka den allsvenska serieledningen från Oskarshamn, som på fredagskvällen slog Karlskrona med 2–1. 

– Varje tusen extra som kommer gör stor skillnad, det blir en sjätte utespelare. Att spela inför ett fullsatt Hovet är bland det roligaste som finns i livet, sade AIK-forwaden Jesper Frödén till C More inför matchen.

Och den sjätte utespelaren verkade verkligen göra skillnad.

Med undantag för två tama Björklövenskott på Erik Källgren i hemmakassen var AIK som ägde pucken, satte tempot högt och bortalaget gjorde allt för att hålla tätt. 

Efter 5.28 var det så dags för formstarka Daniel Muzito-Bagenda (sex mål på fyra senaste matcherna) att öppna målskyttet. Med en backhand i nättaket satte han 1–0, assisterad av Éric Castonguay. 

Och nu höjdes ljudnivån på Hovet.

Inte ens en minut senare ökade Jesper Frödén på till 2–0 när han med ryggen mot mål plockade upp en målvaktsretur, vände upp och tryckte upp pucken i krysset.

Och nu höjdes ljudnivån ytterligare. 

Men Björklöven arbetade sig in i matchen. Med en kvart spelad lyckades man för första gången få fast pucken i offensiv zon, men utan att skapa någonting farligt.

17.23 åkte Filip Windlert ut i två minuter för fasthållning, och gästernas Simon Åkerström fick ett jätteläge att reducera, men sköt pucken utanför.

Om båda lagen i första perioden spelade ett kontrollerat försvarsspel så var den andra betydligt öppnare och anfallen böljade fram och tillbaka.

Med drygt 24 minuter spelade hittade Max Lindholm, från sin position bakom Björklövenmålet, Garry Nunn. Och kanadensaren kunde skjuta in 3–0, hans sjunde mål för säsongen.

Och även om bortalaget kämpade på och skapade några halvchanser, så var det här AIK:s kväll.

Efter 32.11 kom 4–0. Oscar Nord stod för ett läckert förarbete, när han plockade upp pucken i sarghörnet, klev in mot mål och efter en dragning skickade in pucken till Mathias Frohm – som med i princip öppet mål kunde utöka ledningen.

Med fem minuter kvar av perioden fick Björklöven åter chansen att spela powerplay – men drog i stället på sig en utvisning direkt. Och när ytorna öppnade sig i spel fyra mot fyra tog Sam Marklund pucken vid eget mål, åkte slalom genom Björklövenförsvaret och lade in 5–0. 

En imponerande individuell prestation.

Och även om gästernas Sebastian Selin kunde styra in reduceringen 5–1 innan periodens slut var det nog ingen som riktigt trodde på att Björklöven skulle ta igen det här. 

”Vi ska tillbaka”, sjöng hemmaklacken under inledningen av tredje perioden, och AIK visade inga tecken på att slå av på takten. Björklöven, däremot, tycktes luften ha gått ur.

Efter dryga fem minuter vek AIK:s lagkapten Christian Sandberg in framför mål och lade in 6–1.

Bortalagets Kristoffer Söder fick tröstmåla innan Garry Nunn fastställde slutresultatet 7–2 med sitt andra mål för kvällen – och med fem minuten kvar började publiken fira den kommande trepoängaren och serieledningen.

För AIK väntar nu nästjumbon Almtuna borta på onsdag.