Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Garpenlövs sms gav Sverige ett drömlag

Johan Garpenlöv är mannen bakom Sveriges meriterade VM-lag. Det är hans uppgift att få NHL-spelarna att tacka ja till VM-spel. I år har han skött sitt jobb med bravur. Antalet svenska NHL-spelare i årets VM-lag är rekordstort.

14 svenska VM-spelare i årets lag spelar till vardags i ett NHL-lag.

Så många NHL-spelare har inte förstärkt något svenskt VM-lag under hela 2000-talet.

Tre Kronors team manager Johan Garpenlöv skulle stolt kunna slå sig för bröstet, men när han sitter på läktaren på Globen och blickar ut över isen där de svenska spelarna tränar väljer han en blygsam profil.

– Det är många saker som har spelat in för att det skulle bli så här bra. Rätt lag där borta var ju ”tvungna” att åka ut och sedan är det klart att det faktum att VM är på hemmaplan har inneburit att många har sagt ja, säger Johan Garpenlöv och är tyst en stund innan han fortsätter:

– Men visst hoppas man att vårt arbete under de här två åren också har en liten del i det.

Att så är fallet understryks av storstjärnan Henrik Zetterberg.

– ”Garpen” har varit väldigt duktig i kontakten med oss NHL-spelare. Det har varit en bra relation på en lagom nivå, det har varken varit för lite eller för mycket.

Det var när Pär Mårts tillträdde som förbundskapten för Tre Kronor för snart två år sedan som den tidigare NHL-spelaren Johan Garpenlöv utsågs till team manager med speciellt ansvar för kontakten med de svenska NHL-spelarna.

Intresset från NHL-spelare att spela VM hade under flera år minskat, och något behövde göras för att förbättra relationen mellan Tre Kronors lagledning och spelarna i Nordamerika.

Under Garpenlöv och Mårts första säsong ihop reste de flera gånger över Atlanten för att på plats se de svenska spelarna i sina klubblag.

– Under det första året gick vi alltid ut och åt middag tillsammans med spelarna efter matcherna. Det kändes viktigt eftersom vi behövde lära känna varandra ordentligt, och under middagarna fick vi tid att prata, berättar Johan Garpenlöv.

– När vi har varit över den här säsongen har vi däremot nästan enbart träffat spelarna i hallen efter matchen eftersom vi numera har en relation med de flesta av spelarna.

Garpenlöv och Mårts meddelar i god tid när de tänker komma.

– Vi försöker att vara så noggranna och tidiga med informationen som det går. Alla ska veta vad som gäller, berättar Garpenlöv.

När NHL-spelarna som är VM-aktuella blir tillgängliga för spel tar Garpenlöv kontakt med dem via ett sms eller mejl som skickas inom ett dygn efter att det att deras lag har missat Stanley Cup-slutspelet eller blivit utslaget ur slutspelet.

Det som står är en uppmaning om att spelarna ska ta kontakt med Johan Garpenlöv.

– När spelarna hör av sig varierar. Några ringer efter två timmar, andra kan dröja två dagar innan de hör av sig men längre tid än så tar det aldrig, säger Garpenlöv.

Den svenska träningen börjar lida mot sitt slut.

Sveriges superkedja med de tre NHL-spelarna Henrik Zetterberg, Johan Franzén och Loui Eriksson är redo för spel i kvällens VM-premiär.

– Jag är naturligtvis glad över alla spelare som är här, men jag måste säga att jag blev lite extra glad när Loui sa ja. Han sa ja nästan direkt när jag ringde trots att de fick barn bara för sex veckor sedan. Att höra på honom hur viktigt Tre Kronor är för honom och hur gärna han ville spela VM var stort, säger Johan Garpenlöv.