Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Grahn redo att bli en ny svensk målvaktshjälte i nyckelmatchen

Damkronornas Sara Grahn är redo inför OS-premiären mot Japan.
Damkronornas Sara Grahn är redo inför OS-premiären mot Japan. Other: Carl Sandin/Bildbyrån

Gangneung. Efter två OS i bakgrunden är det dags för Sara Grahn att kliva fram i rampljuset.

I Sydkorea är det Sara som ska bli en ny svensk målvaktshjälte.

Redan i lördagens OS-premiär väntar en nyckelmatch när Damkronorna möter Japan.

– Som målvakt måste du älska känslan att det kan vara du som avgör matchen genom att spika igen. Den utmaningen triggar mig, säger Sara Grahn.

Isen ligger blank i träningshallen mitt emot Kwandong Hockey Centre - där Damkronorna kommer spela sina OS-matcher - när de svenska spelarna skrinnar ut på den tidigt på förmiddagen.

Utanför skiner solen och vindarna är åtminstone mänskliga.

Efter en knapp timmes träning, som inkluderade en hel del powerplay-träning, är dagens pass avklarat.

OS-premiären närmar sig och Sara Grahn är redo.

– Jag känner ingen nervositet utan bara en längtan efter att det ska dra i gång, säger Sara.

Läs också: Stor intervju med Kim Martin Hasson: Insåg inte hur stort ett OS var 

Den 29-åriga Brynäsmålvakten gör sitt tredje OS i Sydkorea, men skillnaden är stor den här gången jämfört med hennes två tidigare OS i Vancouver 2010 och Sotji 2014. 

I Vancouver var det Kim Martin Hasson som var tänkt förstemålvakt, även om Sara den gången fick stå bland annat bronsmatchen, och i Sotji spelade Valentina Lizana Wallner till sig platsen som målvaktsetta.

Den här gången är det Saras tur att axla rollen som förstemålvakt redan från start.

Guide: Allt du behöver veta inför Damkronorna–Japan 

Som stöd har hon en extra resurs på plats i Gangneung. Hennes målvaktstränare Pekka Alcén - som nyligen meddelade att han kommer att sluta i Brynäs – är Norges målvaktstränare under OS och är därför på plats i OS-staden.

– Det känns jätteskönt att ha honom här. Vi har jobbat tillsammans i åtta år och han känner mig utan- och innantill och vet exakt vad han ska säga, säger Sara.

– I den mån det funkar med hans schema kommer han försöka se både våra träningar och matcher. Men bara att han är i samma tidszon och kan se matcherna när de spelas och inte i efterhand är en trygghet.

På lördagsmorgonen svensk tid drar OS-hockeyn i gång.

I och med att Sverige tillhör grupp B väntar en nyckelmatch redan i premiären mot Japan.

För att gå vidare till kvartsfinal måste Sverige vara sämst tvåa i gruppen, och en förlust mot Japan skulle skapa en onödigt spännande och svår väg mot kvarten dit Sverige förväntas gå tillsammans med Schweiz.

– Ja, eftersom det är en sådan kort serie är första matchen, ja egentligen alla matcher, viktiga, konstaterar Damkronornas förbundskapten Leif Boork.

– Det betyder mycket att komma bra in i turneringen och kunna ta med sig den känslan. 

Japan har inga större meriter, men är likväl inte ofarligt. I VM i Malmö 2015 vann till exempel Japan över Sverige efter straffar.

– Japan är ett lurigt lag. De har ett bra passningsspel och är kvicka i spelvändningarna. Det gäller att vi har ett samlat lag hemåt och helst sätter stopp för deras spelvändningar snabbt, säger Sara Grahn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.