Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/gronborgs-nya-jobb-tar-over-lag-i-schweiz/

Ishockey

Schweiz i stället för NHL för akademiske kaptenen

Rikard Grönborg kan bli historisk i VM i Slovakien genom att leda Tre Kronor till ett VM-guld för tredje året i rad. Därefter väntar ett nytt uppdrag – i schweiziska ZSC Lions. Foto: Claudio Bresciani/TT

BRATISLAVA. Resan mot slutet börjar på fredag kväll i Bratislava.

När årets hockey-VM inleds är det också början på slutet för Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

Efter drygt tolv år hos Svenska ishockeyförbundet blir VM i Slovakien hans sista uppdrag.

Nästa säsong tar han över som tränare för ZSC Lions från Zürich.

Rätta artikel

Tre Kronor hade precis avslutat den sista träningen inför fredagens VM-premiär mot Tjeckien när pressmeddelandet kom som berättade att Rikard Grönborg från och med nästa säsong är ny tränare för ZSC Lions från Zürich.

– De visade tidigt intresse och ville verkligen ha mig. Jag har varit nere i Zürich och gillar det som jag har sett, och hört från dem, när jag har varit där, berättar Rikard Grönborg.

– Så i slutändan var det ett ganska enkelt beslut. Det är en storklubb i Europa och kravprofilen är hög, och det är den miljön som jag vill jobba i, fortsätter han.

Efter beskedet att årets VM-turnering var Rikard Grönborgs sista som förbundskapten har han inte gjort någon hemlighet av att ett jobb som huvudtränare i NHL lockade, och bli den förste svensk att leda träna ett lag i den nordamerikanska ligan. Men så blir det alltså inte.

– Det fanns ingenting konkret därifrån. Jag hade lite snack, men det var inga konkreta intervjuer. Tittar man på de coacher som har anställts, och som kommer att anställas, är det framför allt coacher som har erfarenhet som huvudtränare i NHL. Det är det som de tittar på just nu, säger Rikard Grönborg.

– Så när Zürich kom in i bilden var det som sagt ett ganska enkelt val för mig.

När Rikard Grönborg lämnar jobbet som förbundskapten för Tre Kronor är det ett över tolv år långt samarbete med Svenska ishockeyförbundet som når sin slutpunkt.

Något som inte hör till vanligheterna i en föränderlig hockeyvärld.

– Det har varit väldigt roliga och givande år, men jag förstår att Rikard känner att han vill ha en ny utmaning, säger Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

Rikard Grönborg, som är hockeyskolad i Huddinge, valde tidigt att flytta till USA för att satsa på studierna samtidigt som han parallellt jobbade med collegehockey.

Inför JVM i Leksand och Mora 2007 tog Juniorkronornas dåvarande förbundskapten Torgny Bendelin kontakt med honom. Det blev starten på Rikard Grönborgs landslagskarriär.

Efter att ha varit scout – med ansvar för att kartlägga motståndarna – under JVM 2007 var han de följande tre säsongerna scout åt såväl J18, J20 som Tre Kronor.

– Efter alla år i Nordamerika hade Rikard en stor kunskap om hockeyn där, men även generellt en stor hockeykunskap. Dessutom är han välutbildad och duktig på att uttrycka sig, och har genom åren skrivit en del av vårt utbildningsmaterial, säger Tommy Boustedt.

Säsongen 2010-11 blev han förbundskapten för J18-landslaget. Efter det kan Rikard Grönborgs yrkesliv sammanfattas med tre säsonger i varje landslag.

Efter tre säsonger som ansvarig för J18-landslaget blev det tre som ansvarig för J20-landslaget.

Och när VM är över har han varit ansvarig för Tre Kronor i tre säsonger.

Rikard Grönborg har fått guldjubla i VM sina första två säsonger som förbundskapten. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag har bara positiva saker att säga om Rikard, säger VM-forwarden Adrian Kempe som har haft Grönborg som förbundskapten i såväl Juniorkronorna som Tre Kronor.

– Han är en av de bättre coacherna som jag har haft. Han är engagerad både på och utanför isen, och han är väldigt bra i sin coachning när det är tajta matcher. 

50-årige Rikard Grönborg är en man som går sin egen väg.

Det var det som gjorde att han hamnade i USA, och det var därför han inte såg det som ett problem utan snarare som en möjlighet att han inte hade tränat något SHL-lag när han utsågs till förbundskapten för Tre Kronor.

På många sätt representerar Grönborg den nya typen av ledare som blir allt vanligare i de svenska hockeybåsen.

– Rikard har en mer akademisk inriktning i sitt arbete. Det är något som jag vet att spelarna uppskattar, säger Tommy Boustedt.

– Jag vet att det fortfarande finns de som tror att hockeytränare får spelare att prestera bättre genom att gapa och skrika i pauserna, men det är något som varken jag eller Rikard tror på, fortsätter Boustedt.

Med Rikard Grönborg som förbundskapten fick förbundet också en ledare som uppskattar och prioriterar ordning och reda. Tider ska passas och löften hållas.

– Rikard är väldigt seriös, och så långt ifrån en slarver man kan komma. Att han är pålitlig och gör det han har sagt var något som både jag och övrig personal hos oss snabbt kom att uppskatta, säger Tommy Boustedt.

Under de första åren som tränare kunde dock humöret ta överhand när han stod i båset. 

I samband med VM 2014, när han var assisterande förbundskapten, kom Grönborg till exempel i bråk med den ryske förbundskaptenen Oleg Znarok.

Med åren har han blivit lugnare, även om överkörningen av Tre Kronors målvakt Jacob Markström i söndagens match mot Finland fick honom att tända till.

Överkörningen av Tre Kronors målvakt Jacob Markström i söndagens match mot Finland fick Rikard Grönborg att tända till. Foto: Naina Helén Jåma/TT

– Precis som jag har han ju en viss argsinthet i botten, säger Tommy Boustedt med ett skratt.

– Men det har slipats bort sedan han blev pappa. Det har gjort honom lugnare och mer fokuserad.

Rikard och hustrun Dawnie har två döttrar tillsammans, sjuåriga Chloe och Grace Callie som fyller ett år i höst.

– Hela familjen ser fram emot det här äventyret, säger Rikard Grönborg och bytet av arbete.

Beslutet att gå ut och berätta om sitt nya jobb dagen före VM-premiären – kontraktet undertecknades på torsdagsmorgonen – var en medveten strategi från Grönborgs sida. 

Nu kan han fokusera på att avsluta sin långa tid i förbundets tjänst med att ta det där tredje raka VM-guldet som ingen annan svensk förbundskapten har klarat av.

Med sig på den här sista resan har han en spelare som har varit med i de två tidigare guldlagen, nämligen lagkaptenen Oliver Ekman Larsson.

– Rikard är en väldigt bra matchcoach, och i mina ögon har han växt för varje gång som jag har haft honom, säger Oliver Ekman Larsson.

– Han låter oss vara ganska fria i vårt spel, men vet också när han ska vara där och peta i något.

Nästa säsong blir det spelarna i ZSC Lions som får ta del av Grönborgs kvaliteter som tränare.

Kontraktet med klubben sträcker sig över två säsonger, och det finns ingen klausul som ger honom rätt att bryta vid ett NHL-bud.

Läs mer: Grönborg: ”Ska politikerna vara med och fira VM-guld måste de förtjäna det”