Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/gronborgs-sista-resa-jag-vill-hem-och-krama-familjen/

Ishockey

Grönborgs sista resa: ”Jag vill hem och krama familjen”

En besviken Rikard Grönborg fick avsluta sin tid som förbundskapten med en tuff förlust i VM-kvartsfinalen mot Finland. Foto: Joel Marklund/ Bildbyrån

KOSICE. Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborgs sista resa med landslaget slutade inte med ett historiskt guld.

I stället slutade det med en bitter förlust i kvartsfinalen mot ett hemvävt Finland utan NHL-spelare.

– Just nu vill jag bara åka hem och krama familjen, säger en besviken Rikard Grönborg.

När man summerar Rikard Grönborgs tre säsonger som förbundskapten för Tre Kronor finns det glimrande toppar som de två VM-gulden 2017 och 2018.

Men också rejäla motgångar som förlusten i OS-kvartsfinalen 2018 och förlusten i årets VM-kvartsfinal mot Finland med 5–4.

Torsdagens kvartsfinal mot Finland var det sista som Grönborg gjorde som förbundskapten, och det var av förklarliga skäl en besviken Grönborg som försökte sammanfatta varför VM redan är över för Sverige.

– Just nu är jag jättebesviken för grabbarnas skull. De beslutade sig för att ta ledigt från sina familjer en månad för att komma hit och försöka ta ett tredje raka VM-guld, säger Rikard Grönborg.

– De kämpade verkligen och slet i den tredje perioden. Under hela turneringen har det känts som vi har fått kämpa och inte riktigt fått det att lossna fullt ut.

– Försvarsspelet är en annan grej som vi verkligen har tryckt på och försökt få ordning på men inte lyckats med.

50-årige Rikard Grönborg har jobbat i Svenska ishockeyförbundet i över tretton år i olika roller.

Han började som scout och fortsatte sedan som förbundskapten för först J18-landslaget, sedan för J20-landslaget och de tre senaste säsongerna för Tre Kronor.

Redan i höstas kom beskedet att han och förbundet kommit överens om att inte förlänga kontraktet efter årets VM-turnering.

Grönborg var sugen på en ny utmaning och dagen före VM-premiären berättade han att nästa anhalt i hans yrkeskarriär blir den schweiziska toppklubben ZCS Lions.

Trots att slutet inte blev som Rikard Grönborg hade hoppats på tar han med sig både medaljer, och en hög med fina minnen från åren som förbundskapten för de olika landslagen.

– När allt är sagt och gjort tror jag att jag kommer att minnas VM-gulden två år i rad, något som vi inte hade gjort sedan början av 1990-talet, VM-guldet på hemmaplan 2013 (som assisterande) och JVM-guldet som vi bara lyckats med två gånger i historien. Det kommer man att ta med sig, säger han.

Efter bara några timmars sömn på hotellet i Kosice väntade på fredag morgon en fem timmar lång tågresa för spelarna och ledarna tillbaka till Bratislava för att packa ihop grejerna.

Efter det skiljs deras vägar åt.

Rikard Grönborg har visserligen en del administrativa arbetsuppgifter kvar att klara av innan han helt lämnar jobbet som förbundskapten, men hans sista match i båset som ansvarig för Tre Kronor är spelad och förlorad.

Sedan tidigare har det varit klart att det blir den nuvarande assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv som tar över som förbundskapten.

Läs mer: Henrik Lundqvist: ”Jag har inte haft det där flytet”