Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Guide inför OS-premiären mellan Tre Kronor–Norge

Tre Kronors lagkapten Joel Lundqvist är redo att leda sitt lag i OS-premiären mot Norge.
Tre Kronors lagkapten Joel Lundqvist är redo att leda sitt lag i OS-premiären mot Norge. Other: Petter Arvidsson/Bildbyrån

På torsdag morgon svensk tid är det dags för Tre Kronor att kliva in i OS-turneringen i ishockey.

I premiären möter de Norge.

Här är allt du behöver veta inför matchen.

När? Matchen börjar 08.40 svensk tid.

Var? OS-premiären mellan Tre Kronor och Norge spelas i huvudarenan Gangneung Hockey Center.

Vilken kanal visar matchen? Matchen sänds på kanal 5.

Så här går det till

De tolv deltagande lagen är uppdelade i tre olika grupper där fyra lag ingår i varje grupp. Efter gruppspelet görs en tabell med samtliga tolv lag.

De fyra främsta i den tabellen, det vill säga gruppsegrarna och bästa tvåan, går vidare till kvartsfinal, de resterande åtta spelar kvalmatcher mot varandra där femman möter tolvan, sexan möter elvan och så vidare. Vinnarna i de matcherna går till kvartsfinal.

Samma system användes både i OS 2010 och 2014.

Vilka lag ingår i Sveriges grupp?

Norge, Tyskland och Finland.

Då spelas Tre Kronors gruppmatcher

Torsdagen den 15/2 08.40 

Sverige-Norge

Fredagen den 16/2 13.10

Sverige-Tyskland

Lördagen den 18/2 13.10

Sverige-Finland

Förbundskapten Grönborg om premiärmotståndaren Norge

”Norge har ett riktigt bra powerplay med Thoresen och bröderna Olimb, och de har bra rörelse i sitt spel. De har en hel del mästerskapsrutin i sitt lag, och på något sätt lyckas de alltid få ihop det när det vankas mästerskap.

OS-laget är i stort sett detsamma som deras VM-lag, och vi har alltid fått jobba när vi möter dem i VM-turneringarna. Så jag förväntar mig riktigt tufft motstånd i premiären.”

Norges största stjärna

Forwarden Patrik Thoresen, med ett förflutet i bland annat Djurgården, är nu tillbaka i KHL-laget SKA St. Petersburg igen. I Sydkorea gör 34-åringen sin tredje OS-turnering.

Svenskt i norska laget

Åtta spelare i det norska laget Lars Haugen, Henrik Haukeland, Erlend Lesund, Mattias Nörstebö, Ken Andre Olimb, Mathis Olimn, Martin Röymark och Mats Rosseli Olsen spelar till vardags i en svensk kubb. 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.