Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Han ska få Kirunas regnbågströja godkänd

Det första förslaget på Kirunas nya tröja.
Det första förslaget på Kirunas nya tröja. Foto: Kiruna IF/TT

Kiruna IF:s regnbågsfärgade tröjor bryter mot Svenska ishockeyförbundets reglemente. Nu ska tävlingschefen Mikael Lundström, i ett unikt initiativ, hjälpa klubben att få matchstället godkänt. ”Jag har redan pratat med Kiruna”, säger han.

I slutet av juni presenterade division 1-laget Kiruna IF sitt nya matchställ – en tröja som går i regnbågens färger. Nyheten, som var en del av en större satsning på hbtq-frågor i klubben, fick stor uppmärksamhet. Men det fanns också ett problem. Förbundets tävlingsregler godkänner inte vilka färger som helst.

Ungefär 80 procent av tröjan ska bestå av lagets naturliga färg, i det här fallet röd, förklarar Mikael Lundström, tävlingschef på förbundet.

Kiruna IF:s nya tröja går i ungefär lika stora delar orange, gult, grönt och blått. För att tröjan ska godkännas krävs nu ett unikt undantag.

– Vi har aldrig haft ett sådant här dispensärende förut. Det har i så fall handlat om en tillfällig ändring, till exempel en jubileumströja för en spelare som har spelat 200 matcher, säger Mikael Lundström.

På onsdagen behandlade tävlingskommittén ärendet och kom fram till att tröjan i sitt nuvarande skick inte går att godkänna för tävlingsmatcher. Men kommittén beslutade också att hjälpa Kiruna att finjustera färgerna, för att sedan kunna ge klubben dispens.

– Nämnden tyckte att det var ett positivt förslag och har bett mig och Kiruna IF att försöka komponera tröjan så att den blir godkänd. Sedan kommer de att få dispens.

– Kiruna var också införstådda med de här reglerna och att det skulle behövas göra ändringar. Tröjan som tagits fram är en grov skiss.

Vad tycker du om att gå in och hjälpa Kiruna med att få till regnbågströjan?

– Jag tycker att det är ett bra steg. Framför allt är det vettigt att man är positiv till att ge den här dispensen i och med att våra värdegrunder är tydliga med att ska kunna spela hockey oavsett saker som religion eller sexuell läggning.

Kiruna IF kommer att visa upp tröjan, som den ser ut i nuläget, genom att gå med i lördagens Pridefestival i Stockholm.