Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/historiskt-avtal-for-danska-hockeydamerna/

Ishockey

Historiskt avtal för danska hockeydamerna

Fredrik Glader. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

De danska damerna tillhör sedan april A-VM i ishockey. 

Nu belönas man med ett historiskt spelaravtal vilket gläder svenske förbundskaptenen Fredrik Glader. 

– De vill genuint satsa på damerna, säger Glader. 

De svenska Damkronorna åkte i april ur A-VM samtidigt som Danmark för första gången tog klivet upp till detsamma. Danskorna har aldrig förut spelat i turneringen där de bästa nationerna i världen deltar, men ishockeyn har tagit stora steg i landet under de senaste åren. 

Som ett kvitto på framgångarna har de danska landslagsspelarna fått ett spelaravtal. Det danska förbundet har inte haft någon sådan lösning för spelarna tidigare men berättar nu att man vill cementera Danmarks plats i A-VM.  

– Vi vill gärna skicka en signal om att vi prioriterar damerna. De har själva spelat sig till en topp tio-plats i världen, trots att de inte har haft ett avtal. Så det är rimligt att de, precis som herrarna, får ett sådant, säger Henrik Bach på det danska förbundet DIU till TV 2

– Det är också en signal om att med ett avtal följer tydligare krav. Det betyder fler samlingar, fler träningar och matcher. Vi vill att det ska bli mer professionellt och öka aktiviteterna. 

Avtalet gäller under de kommande tre åren. Det innehåller kompensation för spelarna när det är landslagssamlingar, en bonus om klarar sig kvar i högsta divisionen och en för om man når OS 2022. 

Fredrik Glader är tränare för Luleå men sedan i fjol även förbundskapten för Danmark. När DN talar med honom har han knappt hunnit sätta sig in i avtalet själv men av vad han har förstått är det ett bra avtal. 

– De har nått ett avtal som spelarna är väldigt nöjda med och även förbundet, säger Glader. 

– Ända sedan dagen vi klev in har vi genuint känt att de vill satsa på damer. De jobbar väldigt målmedvetet för att det ska bli en sport som växer, att fler flickor och att vi kan behålla och skapa förebilder inom damishockey i Danmark.

Enligt internationella ishockeyförbundet har Danmark 578 licensierade damspelare, Sverige har 5341. 

Vad gör man bra i Danmark? 

– Hockey är egentligen en liten sport i Danmark. Men man vill att den ska bli större och man ser hockeyn mer och mer som en sport för alla, oavsett pojke eller flicka. För att nå dit måste man inkludera herr- som damspelare. Det har Danmark gjort otroligt bra. 

Glader vill inte kommentera de svenska landslagsspelarnas konflikt med förbundet, som nu ser att närma sig en lösning.  

– Innan vi åkte på VM åt vi middag med danska förbundets ordförande som höll tal för tjejerna och önskade alla lycka till. Sedan när vi kom hem blev alla mottagna på bästa sätt. Men hur det varit i Sverige har jag svårt att uttala mig om. 

Djurgårdens danska spelare Josefine Jakobsen är mycket nöjd med avtalet. 

– Vi vill visa att vi är engagerade och att vi vill något. Vi vill spela OS 2022. Detta avtal skapar en trygghet och lugn för att vi ska kunna fokusera på de viktigaste sakerna, säger Jakobsen till TV 2. 

Läs mer: Förbundet ska ersätta Damkronorna: ”Vi lovade att frågan kommer att lösas”