Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Hockeysverige sörjer – Des Moroney har gått bort

Other: Aline Lessner/Bildbyrån

Des Moroney har gått ur tiden. Det bekräftar hans familj för HD och Sydsvenskan. Hockeylegendaren som öppnade dörren för utländska spelare i Sverige blev 82 år gammal.

Des Moroney dog natten mot söndagen. Han somnade in lugnt och stilla med sina närmsta omkring sig.

Des Moroney var känd som en tuffing på isen. De främsta minns honom från tiden i Tingsryd, där han blev en stor kultlirare. Men karriären bjöd även på spel i Fagersta, Leksand, Rögle, Lund, Västerås, Tingsryd, Örebro och Karlskrona. Han kom till Sverige som 27-åring och spelade till han fyllt 43 år.

– Svenskarna var rädda. Jag var så mycket bättre än dem. Jag körde över dem, knockade dem. Jag var en stjärna, sa Des Moroney i en stor intervju med HD och Sydsvenskan 2016.

Des Moroney, som är från Kanada, blev sedermera svensk medborgare och stannade kvar i Sverige efter karriären. De sista åren bodde han i skånska Skivarp.

Des Moroney lämnar efter sig hustrun Margreth och döttrarna Kelly och Caroline, två barnbarn samt sonen Peter från ett tidigare äktenskap.

Läs också: Des Moroney öppnade dörren för utländska spelare i Sverige

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.