Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 21:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/hockeyns-nya-upplagg-mer-pengar-langre-ner-i-systemet/

Ishockey

Hockeyns nya upplägg: ”Mer pengar längre ner i systemet”

Klubbar som utbildar spelare ska få mer pengar i det nya systemet.
Klubbar som utbildar spelare ska få mer pengar i det nya systemet. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Mer pengar längre ner i seriesystemet. 

Så beskriver förbundet det nya upplägget för utbildningsersättning som ska gälla för svensk ishockey.

Redan från och med nästa säsong kan ersättningspotten öka från 4,2 upp till hela 17 miljoner. 

– Det kommer bli en väsentlig skillnad, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin.

Olle Bengtsson
Rätta artikel

Svenska ishockeyförbundet har presenterat sin nya plan för utbildningsersättning till föreningar som utvecklar barn och ungdomar. Och det ser ut att kunna bli ett rejält lyft för klubbarna längre ner i seriesystemen. 

Men först en genomgång av dagens modell. 

I dag ligger utbildningsersättningen på 4,2 miljoner i en fond som finansieras av både SHL och hockeyallsvenskan. Men att få ta del av pengarna har varit desto svårare. För att en klubb som fostrat en hockeytalang skulle få ersättning behövde spelaren uppnått ett visst antal matcher i SHL eller hockeyallsvenskan, och det kunde ta sin tid.

– Det var helt enkelt för många ärenden och för lite pengar. Det kunde ju hända att en klubb fick pengar nio år efter att deras spelare nått rätt antal matcher. Vissa har då knappt vetat var pengarna kommit ifrån, säger Peter Blomkvist, ledamot i Svenska ishockeyförbundets förbundsstyrelse som utrett utbildningsersättningen.

Nu skrotas alltså systemet. Enligt det nya avtalet, som börjar gälla från och med nästa säsong, ska fonden utökas till sju miljoner kronor med vissa förändringar.

– I fortsättningen kommer vi från SHL stå för hela kapitalet. Hockeyallsvenskan kommer inte sätta in några pengar, men heller inte ta ut någonting ur fonden som de gjort tidigare. Det gör att det bli mer pengar kvar i potten, och hela beloppet kommer gå till klubbarna från hockeyettan och neråt, säger Johan Hemlin.

Potten på sju miljoner kommer att delas på antal spelare som registrerats för en klubb i hockeyallsvenskan eller SHL. 

– Så fort en spelare är registrerad kan vi börja fördela pengar och se vilka klubbar spelaren tillhört från U13 till och med U16. Summan kommer variera, men när vi jämfört med tidigare säsonger skulle det nya systemet ge runt 14.000 kronor per säsong för en spelare, säger Peter Blomkvist.

Svenska ishockeyförbundet har satt ett tak för hur mycket en enskild klubb kan bli ersatt för. Men för en klubb som fostrar många talanger kan det i slutändan röra sig om en kvarts miljon i utbildningsersättning under en säsong. 

– De som är duktiga på att producera talanger kommer få bra med betalt, säger Peter Blomkvist.

Men summorna till klubbarna lägre ner systemen kan komma att bli betydligt större än så. Enligt Johan Hemlin planerar SHL och hockeyallsvenskan att även avstå delar av den ersättning som kommer från andra sidan Atlanten.

– När det skrivs NHL-avtal får svenska klubbar ersättning. Vi skulle vilja styra ersättningen till de föreningar som står som moderklubbar till NHL-spelaren, så att de också skulle kunna få ett ekonomiskt tillskott. Men även SDHL vill vi kunna få med där också.

Johan Hemlin räknar med att det nya upplägget kring NHL-pengarna kommer bli klart inom den närmsta tiden. Men hur mycket ersättning det rör sig om kan komma att variera.

– Det kan skilja sig beroende på produktionen av svenska hockeyspelare till NHL. Men det skulle det kunna bli upp till tio miljoner extra, säger Johan Hemlin.

Vill det säg väl kan hockeyklubbar från hockeyettan och neråt därmed gå från en utbildningsersättning på 4,2 upp till hela 17 miljoner från och med nästa säsong.

– Det är väldigt glädjande. Mindre klubbar i landet gör ett stort jobb när det handlar om att ha en stor ungdoms- och juniorverksamhet, så det kommer bli en väsentlig skillnad med mer pengar längre ner i systemet framöver, säger Johan Hemlin.

Läs mer: Hockeyförbundet: ”Klurigt med det mediala intresset” (om synen på ungdomsidrott)