Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Hörnqvist gjorde fjärde svenska hattricket på en vecka

Tampa. Fyra svenska hattrick på mindre än en vecka. Patric Hörnqvist fullbordade denna svit med sitt första hattrick i NHL när Pittsburgh körde över Arizona hemma med 6–0.

Först Filip Forsberg med två hattrick förra tisdagen och lördagen. Det följdes upp av Mika Zibanejad i söndags på bara 2.38.

Då ville inte Pittsburghs powerforward Patric Hörnqvist vara sämre.

Patric sköt 1–0 på retur efter skott från Sidney Crosby efter 5.42.

2–0 mot Arizona kom efter 17.46 då han fick sin klubba på ett skott framför mål. Crosby fick en assist på det också.

Sedan Crosby spelat fram Chris Kunitz till 3–0 i början på andra spelade Jevgenij Malkin fram Hörnqvist till ett direktskott som betydde 4–0 efter 11.06 i powerplay.

Det var Hörnqvists 15:e mål för säsongen och hans första hattrick. Han fick också en assist på Kris Letangs 5–0 och med tre mål och en assist var det givet att svensken skulle bli matchens första stjärna, före Crosby och målvakten Marc-Andre Fluery, som höll nollan efter 30 räddningar.

– Det kändes som det aldrig skulle hända, men det var skönt att få det gjort. Jag hade lite tur på de två första, summerade Patric sitt hattrick till NHL Network.

Övrigt i NHL:

  • William Nylander gjorde debut i Toronto Maple Leafs och NHL, som en av fyra unga spelare som flyttats upp från AHL-laget Marlies. Det ungdomliga Toronto kunde dock inte stå emot Tampa, som vann med 2–1.
  • Det blev hattrick för det andra Pennsylvanialaget också när Philadelphia slog Calgary med 5–3. Brayden Schenn svarade för tre mål. Claude Giroux hade fyra assist.
  • Efter 2–2 efter 60 minuter mellan Dallas och Detroit drog Mattias Janmark på sig en utvisning i förlängningen för en hakning på Gustav Nyquist. Då avgjorde Detroit till 3–2 genom Pavel Datsjuk efter hårt jobb av Henrik Zetterberg framför mål.