Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/hos-pudding-fick-man-ibland-bryta-lite-regler/

Ishockey

”Hos ’Pudding’ fick man ibland bryta lite regler”

Bild 1 av 4 När spelarna kommer in i omklädningsrummet efter träningar eller match har Anders ”Pudding” Weiderstål dukat fram så att de snabbt kan få ny energi.
Foto: Joel Marklund/ Bildbyrån
Bild 2 av 4 Matchtröjorna är redo när spelarna kommer till omklädningsrummet.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Bild 3 av 4 Materialförvaltare Weiderstål tar ett snabbt snack med William Nylander i korridoren.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Bild 4 av 4 Tre Kronors materialförvaltare Anders Weiderstål, som inte kallas för något annat än ”Pudding” i hockeykretsar, gör sitt 35:e och sista VM.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

BRATISLAVA. En glad gamäng som får alla att må bra, men också en otroligt skicklig yrkesman.

Efter 35 år i landslagets tjänst är årets VM-turnering den sista för Tre Kronors legendariske materialförvaltare Anders ”Pudding” Weiderstål.

– Vi är många hockeykillar som är skyldiga ”Pudding” ett stort tack, säger den tidigare landslagsspelaren Jonas Bergqvist.

Rätta artikel

– Hans avväpnande sätt när man kom till landslaget var väldigt viktigt. Ska man få fram det bästa ur människor måste man få dem att känna en lust inför det som väntar, och det har han alltid varit fantastisk på att skapa, fortsätter Bergqvist.

Med sina 272 landskamper under sammanlagt 14 år har Jonas Bergqvist spelat näst flest landskamper av alla manliga hockeyspelare.

– För mig betydde ”Pudding” kontinuitet. Jag hade ju förmånen att spela i landslaget under en längre tid – sammanlagt har jag haft sex förbundskaptener – och ”Pudding” var alltid där, berättar Jonas.

– Han kände mig på ett djupare plan, och då inte bara som hockeyspelare. Det var en otrolig trygghet. Han visste alltid vad jag behövde.

I en föränderlig och allt snabbare snurrande hockeyvärld har Anders Weiderstål – som i hockeykretsar kallas för ”Pudding” – i 35 år varit det konstanta i Tre Kronors lagledning.

Men nu är slutet nära.

När den pågående VM-turneringen i Slovakien är över är också ”Puddings” tid som materialförvaltare över.

Med ålderns rätt går 65-åringen i pension.

– Nu när vi är mitt uppe i en turnering tänker jag inte på det. Nu är ju allt som vanligt. Men när VM är över kommer det säkert att kännas en aning märkligt, säger Anders Weiderstål.

Med snabba steg går ”Pudding” – som alltid klädd i kortbyxor trots att kylan vid träningsrinken i VM-arenan i Bratislava är närmast olidlig – mellan omklädningsrummet och båset.

Alltid klädd i kortbyxor, och den här gången också i ett par sandaler med New York Rangers logotyp som Henrik Lundqvist lämnade kvar efter OS i Sotji 2014. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Det finns alltid något som behöver fixas, och någon som behöver hjälp.

Hans sista VM inleddes med en magsjuka som resulterade i att han fick vara isolerad på hotellrummet i ett par dagar, men nu är han tillbaka där han trivs bäst.

– Varje gång man kom till landslaget möttes man av en värme och ett leende. Han tog alltid hand om oss spelare på ett fantastiskt sätt, säger Sveriges mesta manlige landslagsspelare Jörgen Jönsson.

Med ett leende i ansiktet fortsätter Jönsson:

– Hos ”Pudding” fick man ibland bryta lite regler. När jag spelade fanns det till exempel godis och kakor i omklädningsrummet och det tyckte man var en höjdare.

Anders Weiderståls förmåga att få alla att må bra och att känna sig sedda är ett återkommande tema när DN pratar med några av de spelare som passerat genom landslagets omklädningsrum.

– Mitt i det allvar som det är att spela ett VM eller ett OS behövs det någon som har glimten i ögat och som kan få spelarna att skratta, säger OS- och VM-guldmedaljören Mats Näslund.

– Tränarna måste ju ha en annan roll, men därför betydde det så mycket att det fanns folk som ”Pudding” och ”Hovan” (landslagsläkaren Lennart Hovelius) som kunde lätta upp stämningen, fortsätter Näslund.

– Jag minns när Salo hade släppt in de två första straffarna i OS-finalen (1994) och det började bli spänt i båset. Då säger ”Pudding” på värsta stockholmskan ”Men Curre (Curt Lundmark) du måste ju säga åt honom att han ska stå upp på buggarna”. Plötsligt log alla, berättar Jonas Bergqvist.

Under träningen är Anders Weiderstål tillgänglig när spelarna behöver hjälp med utrustningen. Här tar han ett snack med Adrian Kempe. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

När jag frågar om ”Pudding” brukade utsätta spelarna för några hyss börjar Mats Näslund skratta.

– Det kunde vara en del bus och jäkelskap från hans sida, men det mesta åkte han själv på.

– Under ett mästerskap klippte hans materialkompisar varje dag av en millimeter på hans livrem. Eftersom vi låg ute i 15-20 dagar blev det ju till slut nästan två centimeter, vilket gjorde att han knappt kunde knäppa skärpet. ”Pudding” förstod ingenting utan gick runt och ojade sig över att han hade gått upp i vikt.

Men mitt i alla skratt och glada minnen är spelarna noga med att lyfta fram vilken skicklig yrkesman ”Pudding” är.

– Jag hade ”Pudding” redan i Huddinge och utöver hans fantastiska personlighet så är han en otroligt skicklig materialförvaltare. Det är viktigt att påpeka. Det var alltid ordning och reda på grejerna när man kom till landslaget, säger VM- och OS-guldmedaljören Challe Berglund.

– Var det stökigt vid våra platser skällde han inte, men man visste att när han sa till en att det vore bra om man höll lite bättre ordning så var det allvar.

– På så sätt har ”Pudding” lärt flera generationer hockeyspelare hur viktigt det är att ta ansvar, och då inte bara på isen utan egentligen för allt du företar dig i livet.

Spelarna hyllar materialförvaltaren Anders Weiderståls yrkesskicklighet. Han lämnar aldrig något åt slumpen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

35 år har hunnit passera sedan Leif Boork lockade Anders Weiderstål till Tre Kronor.

Sedan den dagen har drygt 600 landslagsspelare passerat genom hans omklädningsrum.

Han har gjort 35 VM-turneringar, nio OS-turneringar, sex World Cup och över 1.000 landskamper.

Under åren har han fått uppleva två OS-guld och åtta VM-guld, och även om hans heltidstjänst hos Svenska ishockeyförbundet går mot sitt slut är det inte omöjligt att han dyker upp vid behov om hans ersättare Anders ”Spindeln” Kellerstam behöver någon hjälp.

I sommar ska han också som vanligt hjälpa NHL-spelarna när de tränar tillsammans i Segeltorp.

– Jag kommer aldrig att helt lämna hockeyfamiljen, men nu kommer det att finnas tid till andra saker också, säger Anders Weiderstål innan han går tillbaka till omklädningsrummet.

Sista officiella VM-bilden tas av Tre Kronors legendariske materialförvaltare Anders ”Pudding” Weiderstål. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

En ny match ska förberedas, och inget får lämnas åt slumpen.

En skicklig yrkesman tänker sluta sin karriär på topp, och allra helst med ett nionde VM-guld.

– Det är en ynnest att ha fått gjort det här i 35 år, säger Anders ”Pudding” Weiderstål.

Läs mer: Nylanders ”attack” – bilden som ger Henrik Lundqvist inspiration