Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Hovets sista utposter i ständig konkurrens

Förra säsongen gjorde Viktor Fasth allt han kunde för att stoppa AIK:s comeback i elit­serien. Stefan Ridderwall bidrog i sin tur med att Djurgården tog ett sensationellt SM-silver. Den här säsongen ska Fasth försöka rädda Solnaklubben kvar i högsta serien och Ridderwall hjälpa mesta mästarna till ännu en framgång.

– Det är tvära kast i den här branschen. Man vet aldrig vad som händer, säger Viktor Fasth, ny från Växjö Lakers, klubben som var AIK:s sista hinder att nå elitserien i en minnesvärd match på Hovet i april.

Nu är det dags för 28-åringen att debutera i högsta serien.

Förra säsongen vann han målvaktsligan i allsvenskan.

– Det känns jättebra att jag fått chansen i elitserien. AIK är en anrik förening och jag ser fram mot utmaningen. Jag blev smickrad när de hörde av sig, säger Fasth.

Stefan Ridderwall, 22 år, har rutin från två säsonger i elitserien. Han fick sitt stora genombrott under säsongen 09/10, men då delade han målvaktsspaden med Gustaf Wesslau, som nu lämnat DIF för Columbus Blue Jackets i NHL.

Nu är det Ridderwall som är nummer ett.

Bakom finns Tim Sandberg och Mark Owuya, även de två unga målvakter.

– Form är färskvara och spelar du inte bra är du utanför laget. Jag hoppas få förtroende första matchen, säger Ridderwall.

Viktor Fasths plats i målet är inte given. Christopher Heino-Lindberg utmanar.

– Det är en bra och duktig kille. Vi ska fajtas om platsen. Jag tror hela laget mår bäst av att det är konkurrens. Det blir som en tävling på varje träning, säger Fasth, som beskrivs som en teknisk målvakt utan direkta svagheter.

– Jag försöker hela tiden utveckla mitt spel. Dagens målvaktsspel handlar mycket om ett bra grundspel och god teknik, säger han.

– Jag försöker också snappa upp ett och annat från andra målvakter. Man lär sig hela tiden nya saker.

Stefan Ridderwall anses ha snabba reflexer, bra plock och kunna göra sig stor i målet.

Nu är det dags att ta ytterligare ett steg i karriären för den stora talangen.

– Jag tycker själv att jag blivit lite starkare och snabbare jämfört med förra säsongen. Allt som ska förbättrats har blivit bättre, säger Stefan Ridderwall.

AIK och Djurgårdens målsättningar skiljer sig markant.

”Gnaget” ska försöka undvika kvalserien.

– På papperet har vi en bra trupp. Men vi har varit hårt skadedrabbade på försäsongen.

Förhoppningsvis hinner vi spela i hop laget, säger Viktor Fasth.

Efter förra säsongens succésilver är förväntningarna stora på Djurgården.

– Vi kommer inte få några ”vattenskallar” bara för att vi blev tvåa i fjol. Favorittrycket klarar vi att hantera. Men det gäller att jobba hårt för att lyckas. Först och främst slutspel, sedan siktar vi på en lång säsong, säger Stefan.

Fasth och Ridderwall är förväntansfulla inför den kommande säsongen. Hittills har de bara stött på varandra i spelargången mellan träningarna. Den 28 september möts de på isen första gången.

Totalt spelas fem derbyn.

– Derbyna är det som jag ser mest fram emot under mitt första år elitserien. Stämningen under AIK–Växjö i våras var magisk. Den vill jag gärna uppleva igen, säger Fasth.

– Det ska bli hur kul som helst att spela mot AIK, säger Ridderwall.