Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

HV vände och vann mot Örebro

HV71:s Simon Önerud jublar efter att ha gjort 2–2.
HV71:s Simon Önerud jublar efter att ha gjort 2–2. Foto: Johan Bernström/BIldbyrån

Örebro gjorde matchens två första mål hemma i Behrn arena.

Men HV71 vann den första åttondelsfinalen med 3–2. 

”En riktigt stark vändning av oss”, säger matchhjälten Filip Sandberg.

I tisdags fixade Örebro Hockey en åttondeplats i SHL i sista omgången, via seger mot Modo – och närkingarna skaffande sig därmed hemmaplansfördel i åttondelsfinalsserien mot HV71.

Detta innebär att en eventuell tredje avgörande match spelas igen i Örebro på måndag. Men på torsdagskvällen fick alltså inte närkingarna ut någon hemmaplanseffekt och HV71 tog kommandot i matchserien. Och nu hoppas HV:s forward Filip Sandberg att Jönköpingslaget spelar till sig en kvartsfinalplats redan i returen på lördag hemma i Kinnarps arena.

– Ja, nu ska vi försöka fixa det här på lördag, säger han.

Men det var hemmalaget som började bäst inför en fullsatt kokande Behrn arena med 5 500 entusiastiska åskådare som fick se två heta finländare till en början.

– Två riktigt duktiga spelare som stack ut lite extra i början. Men samtidigt slarvade vi väldigt mycket då, jag vet inte om vi var lite nervösa.

Efter sju minuter inledde Örebros finländare Marko Anttila målskyttet när han placerade pucken bredvid HV:s målvakt Fredrik Pettersson-Wentzel. Den väldige forward som tar för sig allt mer i Örebrotröjan gjorde därmed sitt nionde mål för säsongen.

Och efter 57 sekunder in i andra perioden ökade Örebros andra finländare Joel Mustonen på hemmaledningen till 2–0 när han direktsköt in pucken i bortre hörnet. Även Mustonen är stekhet i Örebro, centern blev förvisso mållös i förra bortamatchen mot Modo, men innan dess hade han gjort mål i fem matcher i rad. 

Men efter Mustonens mål tog HV71 över. Efter drygt halva mittperioden reducerade också backen Chris Campoli till 2–1 från blålinjen i spel fem mot fyra.

– Jag tycker att vi kommer ut som ett helt nytt lag i andra perioden. Vi svarar med samma medicin, väljer de enkla vägarna och gör det svårt för dom.

Och ganska omgående i tredje perioden kvitterade HV:s forward Simon Önerud med ett lågt skott som letade sig in i bortre hörnet. Och efter tre minuter hade HV71 vänt när Filip Sandberg fick fritt skottfält framför Örebrokassen och tryckte in slutresultatet 3–2 till gästerna. Sandbergs målskytte har lossnat på slutet och HV:s forward är nu uppe i tio fullträffar.

– Puckarna har börjat studsa in nu, och det blir väl så när man jobbat hårt ett tag, säger Filip Sandberg som nyligen tecknade ett nytt ettårskontrakt med HV71.