Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

HV71 har blivit Linköpings favoritmotstånd

Linköpings Jakob Lilja gör 1-0 mot HV71.
Linköpings Jakob Lilja gör 1-0 mot HV71. Foto: Mikael Fritzon/TT

På jakt efter tredjeplatsen i SHL tog Linköping sin fjärde seger på de fem senaste omgångarna.

Detta mot sin favoritmotståndare nummer ett – HV 71.

Efter enkla 5–1 slog östgötarna sin rival i samtliga fyra E4-derbyn i vinter och har 23–7 i möten de fyra senaste säsongerna.

HV71 har vunnit fyra SM-guld och är fortfarande storebror – men sedan hösten 2012 har något hänt när lagen drabbar samman.

Linköping har kopplat ett rejält grepp och gått segrande i inte mindre än 23 av 30 inbördes möten i SHL och SM-slutspelet. Den här vintern har klubben tagit full pott i samtliga fyra matcher. 2–1 och 2–0 på bortaplan följdes upp av 5–1 två gånger om.

Redan efter drygt fem minuter tryckte Jakob Lilja in en retur till 1–0 inför närapå fullsatta läktare (8.133 åskådare) – och sedan bara fortsatte det.

Rhett Rakhshani pangade in tvåan efter ett snabbt spel med kedjepolarna Garrett Roe och Andrew Gordon – innan Gordon vispade upp 3–0 i nättaket i numerärt överläge i andra perioden.

– Vi ligger på deras backar och låter dem inte få någon lugn och ro, sade lagkaptenen Niklas Persson till C More.

Linköping jagar tredjeplatsen, medan HV71 slåss för att sno åt sig positionen som åtta, vilket ger fördel av hemmaplan i åttondelsfinalens eventuellt avgörande möte.

De skadedrabbade gästerna skapade en del farligheter i framför allt den första perioden, men hade annars inte mycket att sätta emot.

– Defensiven är inte bra. Vi har ett långt lag, de spelar fint och är bättre. Jag tycker inte att vi kommer upp ordentligt, men jag vill inte ta något ifrån dem, sade HV-backen Kristofer Berglund till C More.