Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

I Gozzis trygga nybygge växer tron på framtiden

Mycket kan hända på ett år.

Våren 2015 slogs AIK för sin överlevnad och för att rädda det allsvenska kontraktet. Nu blickar klubben i stället uppåt.

I kväll tisdag avgörs första matchen i den allsvenska finalserien mot Tingsryd.

– Det har hänt väldigt många positiva saker den här säsongen både på och utanför isen, säger sportchefen och assisterande tränaren Anders Gozzi.

– Många av våra unga spelare har tagit rejäla steg i sin utveckling och dessutom har vi sett en positiv utveckling av publiksiffrorna. Vi har höjt snittet och vi har haft 6.000-7.000 personer på flera av våra matcher, fortsätter Gozzi.

Solen skiner utanför Hovet den här sista dagen i februari.

Kvällen före spelades säsongens sista allsvenska match. AIK förlorade hemma på Hovet mot Pantern men scenen utanför omklädningsrummet sa en hel del om den här säsongen.

I vanliga fall brukar de pressansvariga veta att när laget har hurrat är det okej att gå in i omklädningsrummet och hämta ut spelare till de väntade journalisterna.

Nu när det inte skulle hurras visste ingen hur lång tid spelarna behövde på sig innan de var redo för frågor. Situationen var ovan för alla inblandade.

Bara två gånger tidigare under den här säsongen har AIK:s spelare suttit tysta efter en hemmamatch.

Där och då blev kontrasterna med den förra säsongen nästan övertydliga.

För ett år sedan var AIK en klubb i spillror.

I februari 2015 avslöjade DN att AIK var nära konkurs och några veckor senare ansökte klubben om rekonstruktion.

Samtidigt var säsongen ett sportsligt misslyckande.

AIK tvingades kvala för att rädda det allsvenska kontraktet, och förra säsongen var tystnaden i omklädningsrummet betydligt vanligare än hurraropen. Under den allsvenska säsongen 14-15 vann AIK bara åtta hemmamatcher under ordinarie tid.

Det var först när ett gäng investerare, med oljemiljardären Torbjörn Törnqvist i spetsen, gick in med kapital som klubbens överlevnad var säkrad.

De två som fick uppdraget att förvalta klubbens framtid var två rutinerade herrar. I rollerna som sportchef respektive huvudtränare hade Anders Gozzi och Roger Melin våren 2010 tagit AIK från hockeyallsvenskan till högsta serien.

Nu lockades de tillbaka till klubben men målsättningen inför den här säsongen var något blygsam.

En plats bland de åtta bästa var målet.

– Förra säsongen hade varit konstig och orolig. Med tanke på det tyckte vi att det var en rimlig målsättning, säger Anders Gozzi.

19-årige forwarden Robin Kovacs var med under den turbulenta säsongen 2014-15.

Inför den här säsongen skrev allsvenskans bästa junior på för SHL-klubben Rögle, men i samband med övergången gjordes det klart att om inget oförutsett hände skulle Robin Kovacs spela kvar i AIK ytterligare en säsong.

– Jag ville vara med på den här resan. Jag hade hört så mycket gott om både Roger och Gozzi att jag visste att det här skulle kunna bli något bra, säger Kovacs när DN träffar honom efter måndagens träning.

Robin tystnar en kort stund innan med ett leende säger:

– Och något riktigt bra blev det ju.

Vad är det som du tycker gör Roger Melin till en bra tränare?

– De flesta tränare jag har haft kan stressa upp sig och tar ut frustrationen på spelarna när det går dåligt men ”Roggan” är tvärtom. Han är lugn och sansad och när det går dåligt skyller han aldrig ifrån sig. Det gör att vi spelare känner oss trygga.

Trots nya finansiärer var sportchefen Anders Gozzis spelarbudget begränsad.

Likt under sin tidigare sejour i samma roll fick Anders Gozzi därför ge sig ut och leta efter utvecklingsbara spelare snarare än etablerade toppspelare. Något han än en gång gjorde med sedvanlig fingertoppskänsla.

Den ansträngda ekonomin gjorde också att Anders Gozzi under säsongen har dubbeljobbat som sportchef och assisterande tränare.

– Nästa säsong kommer jag inte stå i båset. De senaste månaderna har jag mer och mer klivit över i min andra roll som sportchef eftersom det den här tiden på året är mycket att göra. Nya spelarkontrakt ska skrivas och en organisation byggas, säger Anders Gozzi.

Är det klart vem som ersätter dig som assisterande tränare?

– Vi tittar på det nu. Det kräver lite eftertanke så att det verkligen blir rätt personer på rätt platser. Vi har en bild av hur vi vill ha det och om ett par veckor räknar vi med att det är klart, säger Anders Gozzi.

Måndagens korta träning är avslutad.

Den allsvenska säsongen må vara över men nu väntar den stora utmaningen när seriesegrarna AIK ska försöka ta sig tillbaka till SHL.

Steg ett är den allsvenska finalen, som avgörs i bäst av fem matcher, mot tvåan Tingsryd.

Den första matchen i finalserien spelas i Tingsryd i kväll.

Bortsett från långtidsskadade Stefan Johansson och Oscar Steen räknar Melin och Gozzi med att ha alla spelare tillgängliga till den första finalen. Det innebär att bland annat lagkaptenen Christian Sandberg, som missade de två avslutande seriematcherna, är spelklar igen.

Sex år har gått sedan Melin och Gozzi en vårdag 2010 tog AIK från allsvenskan till högsta serien.

Nu hoppas de göra det igen och även den här gången är det ett lag med lokal prägel och med många lovande unga spelare som ska göra det.

– Mitt största mål har varit att få spela upp AIK till SHL. Det skulle vara hur stort som helst att få uppleva det, säger Robin Kovacs.

– Jag minns förra gången som AIK gick upp. Jag satt på läktaren och såg den matchen och stämningen var fantastisk. Att få uppleva det en gång till och den här gången som spelare vore en dröm, forsätter han.

Fakta. AIK:s berg- och dalbana

2009-10 : AIK går upp i elitserien (nu SHL). Roger Melin är tränare.

Anders Gozzi är sportchef

2010-11: AIK tar sig till SM-semifinal. Melin tränare, Gozzi sportchef

2011-12: Semifinal igen. Melin tränare, flyttar efter säsongen tillLinköping.

2012-13: AIK slutar nia och missar slutspelet. Per-Erik Johnsson får sparken som tränare under säsongen och ersätts av Anders Eldebrink. Gozzi hoppar efter säsongen av som sportchef. Blir scout för Winnipeg.

2013-14: AIK slutar sist i SHL, hamnar i kvalserien, men trillar ner i allsvenskan. Tränaren Rikard Franzén ersätts i mars av klubbens nye sportchef Daniel Rudslätt, som tagit över efter Gozzi, och den tidigare NHL-spelaren Mattias Norström.

2014-15: Näst sist i allsvenskan.

Sportchefen Daniel Rudslätt får sparken, liksom tränarna Peter Gradin och Thomas Fröberg. De ersattes av Peter Nordström och Michael Nylander.

Hockeyallsvenska finalen

Match 1: tisdag 1 mars, Tingsryd-AIK, kl. 19.00

Match 2: torsdag 3 mars, AIK-Tingsryd kl. 19.00

Match 3: lördag 5 mars, AIK-Tingsryd kl. 18.40

Ev match 4: måndag 7 mars, Tingsryd-AIK, kl. 19.00

Ev match 5: onsdag 9 mars, AIK-Tingsryd, kl. 19.00

Vinnaren av den hockeyallsvenska finalen spelar SHL-kval mot lag 14 i SHL (Karlskrona).

Förloraren av den hockeyallsvenska finalen möter vinnaren av slutspelsserien (där lag 3-8 i hockeyallsvenskan – Oskarshamn, Leksand, Karlskoga, Mora, Almtuna och Timrå – spelar) i bäst av tre matcher.

Första matchen spelas 12 mars.

Vinnaren spelar SHL-kval mot lag 13 i SHL (ännu inte klart vilket). För förloraren i play off-serien är säsongen över.

Sista kvalsteget avgörs i bäst av sju matcher och de två SHL-lagen har hemmaplansfördel.

Första matcherna spelas lördagen den 19 mars (segraren i den allsvenska finalen-Karlskrona) respektive söndagen den 20 mars.