Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/ishockey-vm-2025-till-sverige/

Ishockey

Ishockey-VM 2025 till Sverige

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige ska arrangera hockey-VM igen, och den här gången överraskande tillsammans med Danmark.

På fredagen, dagen efter den svenska kvartsfinalförlusten mot Finland, kom beskedet att Sverige, med Danmark som medarrangör, tilldelats VM 2025.

Internationella ishockeyförbundet, IIHF, presenterade de tre kommande VM-arrangörer på fredagen under förbundets kongress som pågår i Bratislava. 

S:t Petersburg får värdskapet 2023, året därpå är det dags för Prag och Ostrava i Tjeckien och 2025 blir det VM i Sverige och Danmark.

Att Sverige och Danmark skulle dela på mästerskapet var något av en överraskning.

– Vi har ju tidigare sett att den gruppen där arrangörslandet ingår ofta fungerar bra, men att den andra gruppen kan vara en utmaning, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

– Därför kändes det naturligt att inleda samtal med det danska förbundet. Vi såg vilken hockeyfest som Danmark skapade förra året i både Köpenhamn och Herning.

Förra året var första gången som Danmark någonsin arrangerade ett hockey-VM. Det slutade med publiksuccé.

Nu får de alltså en ny chans 2025.

– Förhoppningsvis kan vi på det här sättet göra båda gruppspelen till en hockeyfest, och självklart fördelar vi på det här sättet både arbetsinsatser och de ekonomiska riskerna, säger Anders Larsson om beslutet att dela på mästerskapet.

Var kommer semifinaler och finalen att avgöras?

– De kommer att avgöras i Sverige, säger Anders Larsson.

Malmö och Köpenhamn borde vara en perfekt matchning av värdstäder. Har ni redan börjat diskutera vilka städer som kan bli aktuella?

– Nej, vi har inlett någon sådan process utan det kommer vi göra nu när allt är formellt klart. Men det finns ett antal spännande kombinationer, säger Anders Larsson.

– I och med att vi nu har fått besked sex år före att vi får VM – normalt brukar det vara fyra – känner vi att vi har god tid att göra det här bra och grundligt.

Skälet till att Sverige i så här god tid fick beskedet var att Ryssland, Tjeckien och Sverige – som alla i ett första skede var intresserade av att arrangera VM 2023 –gemensamt föreslog att man skulle ta beslut om VM 2023, 2024 och 2025 samtidigt.

På så sätt kunde alla vara säkra på att de tilldelades ett av mästerskapen.

– Det tror jag var slugt av oss, säger Anders Larsson.

Senast Sverige stod som arrangör var 2012 och 2013, båda gångerna tillsammans med Finland. 

Senast VM spelades enbart i Sverige var 2002.