Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

”Jag kände mig som en bondlurk”

Foto: Jonas Lindkvist

Roger Melin bytte från AIK till Brynäs och nu börjar tränarprofilen se slutet på en lång och framgångsrik karriär.

Mycket talar för att Brynäs IF blir Melins sista klubb.

– Man börjar nå en ålder där man börjar fundera på att avsluta det här. I mina drömmars värld hade det varit fantastiskt att få avsluta med ett SM-guld, säger 61-åringen.

Vi befinner oss i Gavlerinken, klassisk mark i svensk ishockey.

På väggarna i den moderna arenan hänger bilder som påminner om en fantastisk historia med 13 SM-guld som absoluta höjdpunkter.

Roger Melin rör sig vant i korridorerna.

Han känner sig hemma i föreningen. Han har varit här förr.

Roger Melin kom till Brynäs första gången 1998 och han tog klubben till SM-guld 1999.

Han blev kvar till 2002 och återvänder nu alltså efter 15 år.

Vi sätter oss ner i soffan på kansliet.

Roger Melin är nöjd, glad och stolt över att vara tillbaka i klubben.

– Jag hade hoppats att komma tillbaka mycket tidigare. När tiden rann i väg och åren gick så trodde jag att det var kört, säger Melin som blev förvånad när Brynäs hörde av sig mitt under SM-slutspelet i våras, säger Brynästränaren och fortsätter:

– Men samtidigt ska vi komma ihåg att jag inte var förstavalet. Kanske tredje- eller fjärdevalet och det var därför det blev ett sent beslut och lite olyckligt med AIK, säger Melin.

AIK och Roger Melin hade kommit överens om en förlängning av kontraktet.

– Jag kände mig som en bondlurk när jag först tackade ja till AIK och sedan fick erbjudandet av Brynäs igen.

– Men jag ville verkligen ta chansen när min karriär kanske skulle vara slut om ett par år, säger Melin.

Mycket har hänt i den klassiska klubben sedan han var här förra gången.

– Det går inte att jämföra då och nu. Dels jobbade man inte bolagsmässigt. Då hade man ingen sportchef eller klubbdirektör utan en sportkommitté och kanslichef. Nu jobbar man i ett större bolag, en koncern med många olika dotterbolag. Det är en helt annan grej, säger Melin som nu påbörjat sin 32:a säsong som tränare.

Efter spelarkarriären (tre NHL-matcher!) har Melins resa gått från Enköping, RA 73, Väsby, Hammarby, Arlanda, Brynäs IF, Rögle, Linköping, Färjestad, Frölunda, AIK, Linköping, AIK och till Brynäs.

– Det som jag håller på med ser ungefär likadant ut. Visst har träningen och hockeyn blivit annorlunda men den har jag levt med i andra föreningar. Men omklädningsrummet ser mer eller mindre likadant ut. Det är organisationen Brynäs som är väldigt olik.

32 år är en väldigt lång tid.

– Det är få förunnat att få arbeta med sin stora hobby. Det är jag oerhört tacksam och glad för. Sedan har jag inte alltid varit heltidstränare. Jag har haft andra sysslor inom föreningen där jag verkat. Men jag har också arbetat med barn- och ungdomar i skolan, på försäkringsbolag och lagt kantsten, säger Melin.

Vad driver dig i dag? SM-guldet?

– Nu är det framför allt det som hägrar, att man vill stå högst upp på pallen. Jag vill vinna igen. Samtidigt att gå upp en serie som vi gjorde med AIK är väldigt stort. Det är lite som att stå högst upp. Att få den är chansen i Brynäs igen känns som en stor utmaning. Brynäs är ändå en förening som alltid siktar på att vinna någonting och fortsätter:

– Jag får inspiration av att träffa nya människor hela tiden. På så sätt har det varit nyttigt att byta miljöer då och då. Alla möten är utvecklande. Jag älskar det jag håller på med.

Hur ser du på ledarrollen?

– Jag vill satsa så mycket som möjligt på humankapitalet, att se människan bakom varje prestation. Se individen och inte bara fokusera på prestation. Jag vill se att alla mår bra och trivs, men samtidigt ha en bra framförhållning, planering och en grund att stå på, säger Melin.

– Ledarrollen är framför allt viktig i början av säsongen då mycket är nytt. Att man får en bas att stå på, ett system och att man pratar ihop sig. När tiden går vill man ta bort sig själv. Gruppen ska vara självdrivande och spelarna så ärliga mot varandra som möjligt.

Brynäs var mitt uppe i en semifinal mot Frölunda när Melin blev klar.

Gästrikarna gick sedan till SM-final, men förlorade mot HV71.

Hyllade tränaren Thomas ”Bulan” Berglund lämnade efter säsongen och gick till Luleå.

Det är en tung post Roger Melin ska ta över.

– Förväntningarna hos folk i allmänhet har växt här i Gävle. Alla man träffat på stan önskar mig välkommen, men alla pratar samtidigt om vilket bra jobb ”Bulan” gjorde, säger Melin med ett leende.

Om Thomas ”Bulan” Berglund är en hetsporre i båset har Roger Melin en annan utstrålning.

Lugn och trygg är ett epitet som passar.

– Vi har pratat om att jag inte är någon ny ”Bulan”. Tommy Jonsson var här innan och tog SM-guld. Han var inte heller som ”Bulan”. Man behöver inte vara som sin föregångare utan det är viktigare att man är den man är och är trovärdig i sitt sätt att vara, säger Roger Melin.

Vad gör dig upprörd, förbannad?

– Det jag blir mest irriterad på är om attityd och inställning saknas. Jag accepterar väldigt mycket, som att spelare gör misstag. Man måste våga att misslyckas för att lyckas. Det finns även i min värld att man bli irriterad på domslut. Det är svårt att inte reagera när man bli orättvist behandlad.

Hur har ishockey utvecklats de senaste åren?

– Allting går så mycket fortare, det är högre press på puckföraren. Man vill inte att motståndarna ska få tid. Tidigare kunde man dra sig tillbaka och det var styrspel som gällde. Nu vill man jobba fram misstag hela tiden. Så spelar alla lag. Spelvändningarna blir enormt viktiga. Det enda lag som spelar annorlunda är Karlskrona och det beror på att dom i stort sätt är nykomlingar och känner sig underlägsna.

Hur ser din spelidé ut?

– Jag gillar fart, men också stor kreativitet. Att man är spontan och villa ta initiativ och inte backa och vänta på någonting. Vill vara med och leda matcher. Jag hoppas vi klarar det.

Hur ser du på Brynäs chanser att vinna SM-guld?

– Jag tror Brynäs spelat fem finaler på 25 år och vunnit fyra. Det är inte så att man har en storhetstid. Men det är bra. Alla lag är jämna. Det är inte som på 70-talet. Fortfarande finns drivkraften att vinna. Den är rolig att ta del av . Men samtidigt är vi är inte ensamma om att vilja vinna. Det krävs ett otroligt hårt arbete för att lyckas.

Läs mer: Malin Fransson: Kärlekshistorien mellan Roger Melin och AIK är en framgångssaga

Fakta. Roger Melin

Ålder: 61.

Född: Enköping:

Bor: Gävle.

Klubbar som tränare: Enköping, RA 73, Väsby, Hammarby, Arlanda, Brynäs IF, Rögle, Linköping, Färjestad, Frölunda, AIK, Linköping, AIK.

Klubbar som spelare: Väsby, AIK, Örebro, Minnesota North Stars, Oklahoma City Sars, Nashville South Stars, Hammarby, Enköping.

Fakta.  Fyra nya som får huvudansvaret

Ove Molin, Karlskrona

Brynäsikonen fick hoppa in som huvudtränare i Karlskrona när Pelle Hånberg fick sparken i slutet av förra säsongen. Ove Molin hade tidigare varit assisterande i klubben under tre säsonger.

Ove Molin hade även samma roll under en kort i period i Brynäs där han även var juniortränare.

Som spelare vann 46-årige Molin två SM-guld och gjorde över 500 poäng med Brynäs, en klubb där han spelade under största delen av sin karriär.

 

Thomas Berglund, Luleå

Han var ytterst nära att ta Brynäs till SM-guld i våras, men ”Bulan” hade bestämt sig för att flytta hem igen.

– Det känns jätteskönt att få komma hem till Norrbotten igen, sade Thomas Berglund, 48, till klubbens hemsida när övergången blev klar.

Luleåikonen har tidigare varit juniortränare och assisterande tränare i Luleå, men nu får en av klubbens största spelare genom tiderna huvudansvaret.

Som spelare var ”Bulan” en tuffing i rinken som spelade på gränsen till det tillåtna vilket 1083 utvisningsminuter på 699 matcher vittnar om.

 

Johan Pennerborn, Färjestad

Leif Carlsson fick sparken mitt under säsongen och värmlänningarna hade en blytung säsong. Värmlänningarna fick stryk med 0-4 i matcher mot HV71 i kvarten och missade semifinal för tredje året i rad.

Johan Pennerborn som tidigare varit assisterande har nu fått förtroende att leda FBK. 45-åringen har varit tränare i tio år, dock som högst på division 1-nivå som huvudansvarig.

Jag har känt ett stort stöd från ledningen. Jag kommer att leda ett team med bra människor och vi är beredda att anta utmaningen som ligger framför oss, sade Pennerborn när han tillträdde.

 

Mattias Karlin, Mora

Nykomlingen satsar på Mattias Karlin som ny tränare efter Jermey Colliton som valde att lämna Mora. 38-åringen har gått den långa vägen som tränare efter spelarkarriären som tog slut i förtid 2003.

Han började på division 2-nivå och nådde sin största framgång hittills när han tog Västervik från division 1 till toppen av allsvenskan förra säsongen.

– Det är ett otroligt hedrande uppdrag att leda en sådan anrik förening som Mora IK. Jag ser verkligen fram emot den här utmaningen, säger Mattias själv om sitt nya uppdrag, säger Mattias Karlin till klubbens hemsida.

 

Övriga huvudtränare:

Robert Ohlsson, Djurgården, Roger Rönnberg, Frölunda, Johan Lindbom, HV71, Dan Tangnes, Linköping, Peter Andersson, Malmö, Anders Eldebrink, Rögle, Bert Robertsson, Skellefteå AIK, Sam Hallam, Växjö, Nicklas Sundblad, Örebro.