Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Jesper Bratt och lagets unga har gett New Jersey ett lyft

Tampa. Jesper Bratt gick från allsvenska AIK till att bli målskytt i sin NHL-debut. Hans hockeysaga fortsätter i New Jersey där de unga spelarna fått en tung roll.

– Ska bli sjukt häftigt att spela NHL-hockey i Sverige, säger stockholmaren inför höstens möte med Edmonton i Scandinavium.

New Jerseys premiärmatch direktsändes på SVT. 19-årige Jesper Bratt gjorde sin NHL-debut och det blev succé direkt.

New Jersey slog Colorado och Jesper gjorde både mål och assisterade till ett.

– Ska väl inte säga att jag tänker tillbaka på matchen, men det var ju skönt att få en sådan start på säsongen, få lite självförtroende och göra mål tidigt. Det kan ju lätt bli en grej av det, att man inte får in pucken, säger Jesper, som fortsatt spela stabilt och ligger strax utanför topp 10 bland rookies med 13 mål och 22 assist.

Jesper Bratt gör mål på Floridas målvakt Roberto Luongo.
Jesper Bratt gör mål på Floridas målvakt Roberto Luongo. Foto: Joe Skipper/AP/TT

Men den debuten var oerhört viktig.

– Jag har fått en jättebra start på säsongen och sedan har det bara fortsatt. Att få ett mål och en bra vinst hjälpte väldigt mycket för att man sedan skulle gå ut och våga spela mer och tro mer på sig själv.

Den premiären slog an en ton i New Jersey, som laget ridit på resten av säsongen. Jesper Bratt tillsammans med schweiziske draftettan från i somras Nico Hischier, backen Will Butcher som hämtades från collegehockeyn, samt tjeckiska centertalangen Pavel Zacha är en kvintett unga spelare som fått fart på hockeyn på ”andra sidan” Hudsonfloden.

Vad betydde det för dig att du inte var ensam ny spelare in i laget?

– Jättemycket. Det är viktigt så att man inte kommer in själv som junior bland en massa äldre. Vi har haft många juniorer som hjälpt till vid sidan av isen också, så att man trivs och känner sig delaktig med allting.

– Vi yngre har fått en viktig roll och det har hjälpt mig enormt, så att man inte bara blir en som ska lära sig liksom. I stället har man blivit någon som ska skapa någonting.

Även vid sidan av isen håller ”kidsen” ihop.

– Ja, jag bor i egen lägenhet i samma hus som Zacha, Nico och (Blake) Coleman. Så vi bor alla tillsammans och hjälps åt med middagar och sådant. Det har varit jätteskönt.

– Varken jag eller Nico har bil, så Zacha eller Coleman kan alltid skjutsa till träningarna. Det har betytt jättemycket.

Jesper Bratt och Nico Hischier bor i samma hus. De unga har haft nytta av varandra både på och utanför isen.
Jesper Bratt och Nico Hischier bor i samma hus. De unga har haft nytta av varandra både på och utanför isen. Foto: Bruce Bennett/AFP/TT

Rookies som börjar bra drabbas ofta av svackor, speciellt efter nyår, hur har det varit för dig?

– Det har det väl varit några. Speciellt när man haft matcher tätt på varandra känns det att det inte går som man vill. Allt är tyngre, med självförtroendet och så. Men man kan inte spela sin bästa hockey i 82 omgångar.

– Jag märker också att serien blivit tuffare nu. Det är svårare att ta sig in på mål. Samtidigt, det är ju bra lag man möter. Det är världen bästa liga. Misstag kommer att hända. Man kan ju heller inte gräva ner sig för att man blir bortdribblad av (Nikita) Kutjerov. Jag menar, man möter ju skickliga spelare.

Vilken är den bästa spelaren du mött?

– Jättesvårt att säga. Det är så otroligt många. Kutjerov var ju fruktansvärt bra när vi möttes i början på säsongen. Tror han hade tre-fyra poäng då. Sedan (Connor) McDavid, han är ju sjukt snabb och skicklig. (Sidney) Crosby vet ju alla hur bra han är. (Nicklas) Bäckström och (Alexander) Ovetjkin, det finns otroligt många.

– Har varit jättekul att möta de här spelarna det här året, säger Jesper, som gjorde en ordinär, inte mer, säsong med AIK i allsvenskan för ett år sedan.

Han är också positivt inställd till vad det hela handlar om för att lyckas i NHL.

– Bara att göra det hårda jobbet så lönar det sig alltid i slutändan.

Premiärmatchen 2018-19 lär också bli något speciellt för Jesper Bratt, då den spelas i Sverige. Nu blev det inte Globen, som stockholmaren hade hoppats på, utan Scandinavium.

– Ska bli sjukt kul. Att få komma hem till släkt och familjen och lira inför alla dem. Det är ju inte direkt något man trodde skulle hända när man var yngre, att man skulle få spela NHL i Sverige. Sjukt häftigt att komma tillbaka dit och visa vad vi kan bjuda på.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Nu blir det således Göteborg, men Jesper hade gärna sett att den spelats i Globen. Han har ett mycket speciellt minne därifrån.

– Min A-lagsdebut i AIK mot Karlskoga var på Globen. Jäkligt kul. Vi torskade, men för mig gick det bra. Det var ju ganska mycket folk på läktarna så man var ju lite nervös. 16 år och få lira första matchen på Globen, men det var en cool upplevelse att få vara med om.

Cool lär det bli i oktober också när han skrinnar in på isen i Scandinavium ihop med Taylor Hall och Marcus Johansson för att möta Connor McDavid, Oscar Klefbom och Adam Larsson.

Fakta.Poängligan i New Jersey Devils

1) Taylor Hall, 64 matcher – 30 mål – 44 assist – 74 poäng
2) Nico Hischier, 69 – 14 – 29 – 43
3) Jesper Bratt, 67 – 13 – 22 – 35
4) Kyle Palmieri, 50 – 18 – 16 – 34
5) Will Butcher, 68 – 2 – 32 – 34

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.